Limburg United heeft de geblesseerde Jerime Anderson vervangen door de IJslandse guard Hörður Vilhjálmsson (bron: Tom Kums (TV Limburg)).
De club uit Hasselt staat 8e (van 10 ploegen). Van de 4 gespeelde wedstrijden won de ploeg er 1. (Mons Hainaut, vorig seizoen in de Europe cup tegenstanders van Donar, staat 9e.)
Eurobasket.com geeft aan dat dit de starting-five is: Eric McClellan (point-guard), Elias Lasisi (shooting-guard), Jordan Swing (small-forward), Seth Tuttle (power-forward) en Hans Vanwijn (center). In de selectie 5! Belgen. Alle andere spelers zijn buitenlanders: 1 IJslander en de rest Amerikanen.
Limburg United verloor in Körmend haar eerste wedstrijd van het Europe cuptoernooi van dit seizoen met 100 - 85. Net als Donar zijn ze dus nog puntloos. Op doelsaldo staan de Belgen 4e, Donar 3e.
Wat zegt het aantal buitenlanders in de selectie? (Gravelines heeft weinig Fransen in haar selectie.) Nou, ik denk dat wanneer wij kiezen voor een verdere beperking van het aantal buitenlanders onze vertegenwoordigers in Europese competities dan het geluk moeten hebben dat zij de "toppers" uit de USA halen (in combinatie met Nederlandse toppers) omdat zij anders de strijd met Europese concurrenten maar moeilijk aan kunnen gaan.
Is een beperking dan een slecht idee? Nee, maar het mag niet op zichzelf staan! Het moet gebeuren in combinatie met het goed opleiden van jeugd. Je voert zo'n beperkende maatregel in omdat je wilt dat eigen volk meer kans krijgt. Maar dan moet er wél voldoende kwaliteit aanwezig zijn! (Vergelijk het met 'gewone' banen: bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar ...)
Geen kwaliteit dan geen beperking? Dat ook weer niet. Spelers moeten zich namelijk ontwikkelen. Maar ... het is mij te makkelijk om kritiek te hebben op clubs (Donar, Aris, Landstede) met 4 buitenlanders (en eventueel Nederlanders met dubbel paspoort en/of tot Nederlander genaturaliseerde spelers).
Kijkend naar Donar (ik ben een Groninger): de "jeugd"teams (de meeste spelend onder de vlag van het RTC Noord) staan al jaren laag geklasseerd in de competities waaraan zij deelnemen. Er komt dan ook al jaren weinig talent bovendrijven.
Nederlanders van buiten Groningen halen? Dat doet Donar dan ook zo veel mogelijk. Maar er zijn genoeg jonge Nederlanders die kiezen voor een club in hun eigen regio (Amsterdam, Rotterdam etc.). Lang niet al die jonge Nederlanders zijn goed genoeg voor een plek in de rotatie van 9 / 10 spelers waar de coach voor kiest. Zo was Skip Samson vorig seizoen een van de jeugdspelers.
Jonge Nederlanders die wél worden gezien als goed genoeg voor de rotatie, wellicht zelfs starting-five, kennen niet altijd een succesvolle periode bij Donar. Waar dat jaren geleden met Tjoe de Paula (onder coach Ton Boot) het geval was, daar was dit vorig seizoen Yannick Franke die niet de klik had met de ploeg waar op gehoopt was. (De Paula keerde afgelopen seizoen terug bij Donar als opvolger van Franke, en won de landstitel.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten