Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 24 oktober 2016

Local heroes?

In dit interview met Bob van Oosterhout van basketballclub BV Triple Double uit Den Bosch (vorig seizoen bekend onder de naam Shoeters) wordt gesproken over het idee om bijvoorbeeld een Poolse center te halen. Voor de Poolse fans van de club.

Donar (Groningen) heeft in stad en ommeland volgens mij best wel wat mensen wonen die van de Balkan naar Nederland zijn gekomen (Servië, Kroatië, Bosnië, Macedonië enz.). Maar ik denk niet dat de club heel bewust spelers contracteert met het idee dat voor die groep fans leuk is.

Meer in zijn algemeenheid zou je kunnen denken dat publiek graag kijkt naar jongens uit de eigen jeugdopleiding, jongens uit de eigen stad. Dat is ook wel zo (getuige het gejuich bij een score van Sjoerd Koopmans) maar de club houdt jonge spelers vaak niet vast. Dit zie ik niet als een bewuste keuze (de club wilde in de zomer van 2015 graag Maarten Bouwknecht behouden) maar wel als een gevolg van het scoutingsbeleid.

Kern hiervan: 9 contractspelers (nu 10) + 3 jeugdspelers. die 9 (10) contractspelers zullen de meeste minuten in actie komen. Hoeveel de jeugd speelt is vooral afhankelijk van hun eigen prestaties maar toch ook zeker van het verloop van wedstrijden.

De club haalt soms jonge Nederlanders uit de randstad omdat deze over meer kwaliteit beschikken. Als dat geen contractspelers zijn dan vallen er dus plekken voor jeugdspelers weg voor Groningse jeugdspelers. Heel terecht: je moet wél goed genoeg zijn.

Tijdens het vorige seizoen was regelmatig hoor- en leesbaar dat Donar met 7 buitenlanders speelt. De regel is maximaal 4 buitenlanders op het wedstrijdformulier. (Je kan dus besluiten om iedere wedstrijd 1 (of meer) buitenlander(s) niet op het wedstrijdformulier te zetten. Hij mag dan ook niet op de reservebank zitten. De club deed dit ooit (seizoen 2013/2014) toen Jeff Robinson was gecontracteerd.) Ross Bekkering (Nederlander (werd ooit wel geselecteerd voor het Nederlands team) & Canadees), Sean Cunningham (Nederlander (zelfs international Nederlands team geweest!) & Amerikaan) en Jason Dourisseau (Nederlander door naturalisatie (korte tijd international Nederlands team) & Amerikaan) zijn volgens criticasters geen Nederlanders.

Ah ... en hoe zat dit dan met bijvoorbeeld Josh Duinker? Of in een verder verleden Sam Jones? Het gaat uiteindelijk om kwaliteit. De wortel blijkt later wel. Er is sprake van jaloezie en afgunst. Donar beschikt over meer geld en kan daarom andere spelers contracteren. (Meer buitenlanders.) Sneu om dan zo te reageren.

Zoals, en fijn dat dit werd geschreven in het programmaboekje van Donar!, het ook zielig is om maatregelen voor te stellen om de top (in dit geval Donar) te verzwakken. Want oh oh oh de Groningers zijn te goed voor de DBL. Is dat zó?!? Het seizoen is nog geen maand onderweg. Alleen de supercup is uitgereikt. De top van Nederland zwakker maken vind ik dan ook een belachelijk idee. Waar ik wél een voorstander van ben: het inkrimpen van de DBL.

Vorm tussen de DBL en de huidige promotie divisie een nieuwe divisie, noem dat bijvoorbeeld pro B, en laat daar de 4 zwakste ploegen van de DBL en de ploegen die meedoen aan de final four van de promotie divisie in spelen. Gebruik een promotie - degratieregeling zodat er in ieder geval sprake is van concurrentie. Promotie naar de DBL alleen als de kampioen van de pro B voldoet aan allerlei toelatingscriteria (budget, zaal etc.). Misschien dat de pro B en de promotie divisie dan wat professioneler gaan denken. Het begin is er? Buitenlandse spelers bij clubs uit de promotie divisie op try out?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten