Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 31 oktober 2016

DBL 2010 - 2017

In dit artikel links naar een interview dat iBasketball hield met Mart Smeets (4 delig). Het werd uitgezonden vanaf januari 2011 (maar dus opgenomen voor de Kerst van 2010). Dit artikel wordt geplaatst eind oktober 2016. Maar de situatie zal in de zomer van 2017 zeker niet beter zijn dan de huidige situatie.

Per deel een analyse, een vergelijking.


Basketball in vergelijking met hockey & volleybal: de nationale basketballploegen (mannen én vrouwen) hebben jaren niet meegedaan aan EK's en wk's. Het EK 2015 was na 26 jaren de terugkeer van Nederland op een EK. Dat betekent dat minimaal 2 generaties van spelers niet aan een EK hebben meegedaan. 

Mart heeft er over dat er in de jaren 1980 - 1990  geen nationale jeugdteams waren. Of in ieder geval niet van enige betekenis. In 2013? besloot de NBB om te stoppen met het Nederlands mannen seniorenteam. 


Mart heeft het over de NBB. Nu heb ik daar ook niet zo'n positief gevoel over maar hoe zit dat met de FEB? Je kreeg (rond 2000?) de splitsing NBB en FEB. 

Een ongelimiteerd aantal buitenlandse spelers (dat was in ieder geval in 2010 de situatie) tegenover maximaal 4 buitenlanders (al in 2015 het geval). 

Geld: in de periode 1970 - 1986 was er (veel) geld. Sinds 2010 is er in Nederland steeds minder geld. Er is nu geen geld en dat wordt de komende jaren alleen nog maar minder. 

Leiden: de Groenoord-hal. Er was blijkbaar vroeger een grote, degelijke hal. In Leiden is nu geen degelijke hal meer aanwezig? Het kippenhokje waar nu gespeeld wordt lijdt onder houtworm en betonrot. 

In de jaren '70 en '80 gingen er 10 journalisten naar interlands buiten Nederland. Nu gaat er niemand meer. Of in ieder geval niet 1 fatsoenlijke sportjournalist. Wellicht een of andere medewerker van het ANP die wel een leuk verhaaltje van 2 zinnen kan typen. Hans Douwes (destijds Nationale Nederlanden/Donar), Theo Kinsbergen (Kinzo), Rob(b)ert Bokweg (???), Rinus de Jong (EBBC) etc. hadden geld tot hun beschikking. Zij waren vast ook bekwaam maar hoe bekwaam iemand nu wellicht ook is, zonder geld bereik je niks. 

Geen boekhouders want daar win je niks mee volgens Mart. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft maar ik denk, gezien het weinige geld wat er nu is, je wél boekhouders nodig hebt om te bewaken dat er niet meer geld wordt uitgegeven dan er is c.q. dat inkomsten niet te ruim worden begroot en kosten te beperkt worden ingeschat. 

Mart heeft het over 10 ploegen die voor langere tijd allen een licentie krijgen. Dat is nu niet meer te doen, en moet je ook niet willen. Wat heb jij er aan om een club een licentie te geven voor 5 jaren met het risico dat zij na 1 competitieronde in het nieuwe seizoen moeten laten weten dat zij failliet zijn!?! 

Anno 2010 had je clubs in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom, Den Bosch en Weert. Blijkbaar geen Nijmegen. 

We hebben enkele jaren geleden nog Den Helder gehad. Maar die zijn er niet meer. Zoals ook Bergen op Zoom en Nijmegen zijn verdwenen. Bergen op Zoom zal denk ik niet terugkeren. Nijmegen terug in de eredivisie? Aangezien ik niet verwacht dat zij met een concurrerende ploeg kunnen komen ben ik daar geen voorstander van. 

Ik ben voor een eredivisie met Groningen, Zwolle, Amsterdam en Den Bosch. Simpelweg omdat ik denk dat Den Bosch (als het een blijver is) veel meer geld te besteden heeft dan Leeuwarden en dus over betere spelers kan beschikken. 

Weert is al jaren armoedig. Rotterdam heeft, gevoelsmatig, redelijk wat geld maar blijft matig presteren. Leiden beschikt niet over een goede accomodatie. 

De drempel moet volgens Mart lager gelegd worden. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Dat er nu zo weinig interesse is om sponsor te zijn komt in mijn ogen omdat het imago puur amateurisme is. Een toelatingseis als een budget van minimaal € 1 000 000 (en daarmee een spelers budget van minimaal € 650 000) zorgt voor een veel positievere uitstraling. Overige € 350 000 besteden aan reserve (€ 75 000), jeugdopleiding (€ 100 000), opleiding arbiters (€ 25 000) en de rest afhankelijk van de situatie van de club. 

Een Amerikaan die tot Nederlander is genaturaliseerd. Bijna 40 jaar oud. Sam Jones? Was dat in de periode dat Rogier Jansen, Raoul Heinen, Sydmill Harris enz. de leeftijd 20 - 25 jaar hadden? Aantal Nederlanders vs buitenlanders: 
  • maximaal 1 buitenlander ÓF maximaal 1 buitenlander die tot Nederlander is genaturaliseerd
  • maximaal 1 speler met een dubbel (Nederlands & buitenlands) paspoort & maximaal 1 speler die van buitenlander tot Nederlander is genaturaliseerd ÓF maximaal 2 spelers met een dubbel paspoort 
  • minimaal 3 spelers die rechtstreeks vanuit de eigen jeugdopleiding komen 
  • maximaal 1 buitenlandse / genaturaliseerde / dubbele nationaliteit speler in het veld 
  • minimaal 1 jeugdspeler in het veld
Juichen voor een dunk? Ja, dat doe ik ook. Maar ik geef Mart wél gelijk als hij zegt dat de ploegen die kampioen worden niet de beste dunkers in de ploeg hebben. Of beter gezegd: show is leuk maar de basis is goed fundamenteel basketball (technisch én tactisch) spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten