Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 3 december 2012

DONAR vs Hammers [preview 6 december]

Het is al jaren een fraai affiche: het Groningse 'Donar' tegen de Zwolse 'Hammers'. Stukje geschiedenis: de Hammers (Cees Lubbers de Hammers) verhuisden ooit vanuit Meppel naar Zwolle. De eredivisieploeg in Meppel was een terugkeer van de Red Giants in de eredivisie. (Al sinds het einde van de Hammers is er in Meppel sprake van basketball in de promotiedivisie, onder de oude, vertrouwde naam: Red Giants.)

In Zwolle ging men verder, uiteindelijk onder de naam Landstede basketball. En, in Zwolle bouwde men een basketballschool (bolwerk) op. Hier zijn mannen als Adriaan van Bergen en Herman van den Belt (was 1 jaar coach in Bergen op Zoom) verantwoordelijk voor.

Wat de Groninger fans betreuren is dat er in Groningen al decennia lang een gedegen opleiding is maar dat spelers vanuit deze opleiding niet doorstromen naar heren 1. Althans, niet voor een volwaardige rol. Ze worden gebruikt als bankvulling omdat de regels een minimum aantal Nederlanders voorschrijft. En dat is jammer. In het verleden vertrokken Niels Vorenhout, Nikki Hulzebolsch, Stefan Mladenovic en Valentijn Lietmeijer naar clubs buiten Groningen waar zij wel een volwaardige rol hadden/hebben. Mogelijk lukt Jos van der Laan en Rik Pijp de komende jaren hetzelfde.

Het legioen verwijt de huidige coach van 'DONAR', Hakim Salem, dat hij te veel voor Amsterdamse vriendjes kiest. Daar ben ik het niet mee eens. Jessey Voorn is echt een goede speler, een (vol)waardig international. Sergio de Randamie is een nuttige speler. Dimeo van der Horst is een van de beste Nederlandse point-guards van de Nederlandse eredivisie.

Wat ik wel betreur is dat naast jonge spelers als Voorn en Van der Horst er niet is gekozen voor jonge, in Groningen opgeleidde, spelers als Stefan Mladenovic en Valentijn Lietmeijer.

Dergelijke teleurstellingen kunnen op korte termijn niet worden weggenomen. Zelfs de onvrede over de sportieve resultaten op korte termijn indammen zal een hels karwei zijn. En, die onvrede is hevig. Meer en meer fans eisen het ontslag van coach Salem. Als de ploeg de komende wedstrijden tegen Zwolle, Den Bosch en Leiden (beker) verliest, dan bestaat de mogelijkheid dat de coach voor de Kerst zijn congé krijgt. Of dát zorgt voor verbetering is maar zeer de vraag in mijn ogen. Ik denk dat er meer factoren zijn die de huidige resultaten tot gevolg hebben.

Dat er wordt gevreesd aan de inzet en de teamgeest lijkt mij ook niet terecht. Zeker het laatste lijkt mij niet juist. De spelers werken voor elkaar, maar het loopt niet. En, ik vrees dat er te weinig kwaliteit aanwezig is om dit seizoen kampioen te kunnen worden. Al hoop ik, als Groninger zijnde, natuurlijk dat ik hierin ongelijk ga krijgen.

#4 Maurice Miller is wel een 'floorleader' maar als er geen aanspeelmogelijkheden zijn dan durft hij niet te schieten.
#5 Sergio de Randamie is een nuttige speler. Maar niet een echte klasbak.
#6 / #11 Rogier Jansen mist wedstrijdritme. Daardoor vallen zijn schoten nauwelijks. Hij strooide tot nu toe wel netjes met assists. En hij is ook niet zo arrogant en egoïstisch in zijn spel als weleer. Defensief blijft hij geen topper. Maar ja, de hele ploeg is verdedigend zwak.
#7 Jamal Boykin heeft wedstrijden waarin hij bijna 20 punten maakt, en dan ook zo'n 8 à 9 rebounds pakt, maar er zijn ook wedstrijden waarin hij de helft produceert. Verder komt hij defensief nog wel eens tekort. (Hij is beslist niet de enige overigens!)
#8 Jason Dourisseau is niet (meer) de speler die speelde op een niveau waarom hij werd verkozen tot mvp. Zowel aanvallend als verdedigend is het spijtig genoeg matig wat hij laat zien.
#9 Ties Theeuwkens kan een driepunter raak schieten als hij vrij staat maar verder weet hij weinig te brengen en stranden zijn goede bedoelingen.
#13 Dimeo van der Horst is helaas (mijns inziens) onvoldoende in staat om lijn in het spel te brengen.
#14 Michael Kingma is een hard werkende, sociale speler, maar hij laat nog niet zien veel beter te zijn dan Kevin McCleery en zeker niet van het niveau Avis Wyatt te zijn.
#15 Thomas Koenis is nog in ontwikkeling. Centers hebben vaak veel tijd nodig om te 'groeien' naar de status van topspeler. Als je dan ook nog eens zo'n 3 seizoenen niet hebt gespeeld vanwege ernstige blessures, dan word je helemaal geremd.
#21 Jessey Voorn is helaas niet iedere wedstrijd scorend duidelijk aanwezig. Komt denk ik ook omdat hij niet goed wordt aangespeeld, de aanvallen niet lopen. Lijdt helaas vrij veel balverlies.

Samenvattend: de ploeg mist kwaliteit. Dat komt door een krimp van het budget. De club is niet zo rijk als wel wordt gedacht. Van het totale budget gaat een te groot deel af aan kosten (zaalhuur). Als dat probleem blijft bestaan, wordt het erg lastig om te kunnen presteren.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten