Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

maandag 31 december 2012

Groningse basketballweek dag 4 en 5 (slotdag)

Vandaag, 31 december, de verjaardag van ondergetekende, was de finaledag van de 1e Groninger basketballweek. Ongeveer 750 toeschouwers hadden plaatsgenomen op de tribunes. Er werd gespeeld om de 3e & 4e plaats én vervolgens om het kampioenschap van dit toernooi.

Maar, voor we het daar over gaan hebben eerst uitgebreid aandacht voor dag 4, gisteren dus. Toen waren er zo'n 650 basketballliefhebbers naar de Martiniplaza getogen. 30 december was behalve de wedstrijd om de 5e en 6e plaats de dag van de kruisfinales c.q. halve finales. In de eerste kruisfinale speelde de nummer 2 van groep A tegen de nummer 1 van groep B. De nationale selectie van Egypte speelde tegen Al-Riyadi uit Libanon.

Een thriller. Dat was verwacht. Het is een derby tussen twee landen uit het midden-oosten. Qua onderlinge rivaliteit viel het heel erg mee, maar het was een puntje-puntje wedstrijd. Toch viel ik bijkans bij in slaap. Het spel van beide ploegen is traag, eenzijdig en vooral klagen en miepen. Bij iedere actie of bij iedere iets te fanatieke grimas van een tegenstander worden de handjes gevouwen, smeekt men om een fout en bidt men tot Allah. Wanneer je dan ook nog eens niet echt geïnteresseerd bent in deze ploegen, en al eerder aan hun spel hebt gemerkt dat je er niet warm of koud van wordt, is het een hele lange zit. Vooral omdat Nederlandse scheidsrechters vaker fluiten dan spelers schotpogingen doen.

De 77 - 78 winst voor de Egyptenaren voorkwam een 2e ontmoeting tussen Al-Riyadi en bc Siauliai. En, dat is eigenlijk wel leuk. Je ziet dan meer verschillende wedstrijden, meer "botsingen" van speelstijlen. In de troostfinale Al-Riyadi (de nummer 1 van groep B) en GasTerra Flames / Donar (de nummer 1 van groep A).

Donar / Flames verloor haar kruisfinale met 78 - 74 van bc Siauliai uit Litouwen. Donar was geëindigd als winnaar van groep A en trof derhalve de nummer 2 van groep B. En, dat waren de Litouwers. Omdat zij hun eerste wedstrijd nipt (75 - 78) hadden verloren van Al-Riyadi.

Dát Donar tegen een team als Siauliai, de nummer 3 van Litouwen en veelvuldig deelnemer aan de Euro cup of Challenge cup, haar beste wedstrijd wist te spelen verdient respect. Ja, de ene ploeg ligt je beter dan de andere (want tegen Al-Riyadi speelde Donar haar op 1 na (tegen KK Bosna) slechtste wedstrijd van het toernooi).

Lewis Jackson (point-guard, 178cm), Papa Dia (forward, 208cm) en Aurimas Kieza (forward, 202cm, ooit kandidaat voor de NBA draft) zijn tegoed voor dit Donar. Op de persconferentie vertelde de coach van Litouwen, in de loop van deze week een interview met hem, dat zij een nieuwe speler hebben gecontracteerd (Robert Adios?). Een point-guard van 190cm, Litouwer. Dit omdat tegenstanders hun point-guard nog wel eens laten up-posten tegen Jackson en Artamonov (de point-guards van Siauliai op de Groningse basketballweek). En, die strijd wordt door de relatief kleine guards vaker verloren dan gewonnen.

Of Donar last had van vermoeidheid (de kruisfinale was pas rond 23:45 uur afgelopen!!) of dat het, omdat het nog bezig is met het ontwikkelingsproces, last heeft van pieken en dalen, ik weet het niet. Heb er tijdens de persconferentie ook niet naar gevraagd. Beide mogelijkheden zijn in mijn ogen heel reëel. Daarbij: ik verwacht dat de ploeg zich, met vallen en opstaan, moet ontwikkelen naar een topteam. Hopelijk raakt de club dan ook niet in paniek als er in de competitie een wedstrijd wordt verloren. Als de club denkt dat het vervangen van Hakim Salem er voor zorgt dat er nu niet meer wordt verloren, dan heeft men geen realistisch doel voor ogen. De maand januari moet worden gezien als voorbereiding op het seizoen.

Al-Riyadi had dus voordeel van meer rust. Maar, de ploeg is denk ik ook gewoon beter dan Donar. Niet alleen omdat het al een ingespeeld team is. Ik bespeur in hun selectie meer kwaliteit. Dat geldt voor hun Amerikanen (Woods (center) en Anderson (forward)) maar ook voor enkele Libanezen en een Egyptenaar.

Vanmiddag liep de aanval van Donar niet soepel, de verdediging is nog altijd de achilleshiel. Als de Groningers kampioen willen worden dan moeten een aantal fundamentele zaken verbeteren: schotpercentages, ratio assists - turnovers en het aantal rebounds. Jamal Boykin en Thomas Koenis speelden heel behoorlijk. Koenis verdient het om meer dan 20 minuten te spelen. Maar ook Kingma zou ongeveer 20 minuten moeten spelen.

De finale was spannend. Egypte speelde wederom traag, maar schoot behoorlijk vanuit het veld. Beter dan de ploeg uit Litouwen, vooral qua driepunters: 25% (5 op 20) tegen 44,4% (8 op 18). In het eerste kwart nam de thuisploeg (Egypte) een maximale voorsprong (over de gehele wedstrijd) van 10 punten: 13 - 3. Maar toen kwam de ploeg uit Litouwen langzaam op gang.

Was de ploeg tegen Donar bezig aan hun beste wedstrijd van het toernooi tot op dat moment, vandaag ging lang niet alles even soepel maar qua veerkracht (11x wisselden de ploegen van voorsprong) was het de beste wedstrijd van deze ploeg uit Litouwen. Dat de Egyptenaren hen in de slotfase hielpen door diverse vrije worpen te missen doet daar niets aan af.

Op de persconferentie zei de coach van Litouwen dat hij na de eerste wedstrijd tegen zijn ploeg head gezegd dat, als ze beter wilden worden als team, er iets moest veranderen. Dit toernooi, de Groninger basketballweek, was een goede mogelijkheid om dat proces in gang te zetten. Ik dacht dat hij een tactische wijziging bedoelde, en ik had het idee dat de nummer 12 in de loop van het toernooi meer een afstandsschutter werd. Maar, de wijziging zat hem volgens de coach in het mentale aspect van basketball. Aanvallen is talent en vorm, zo gaf hij aan. Verdedigen niet zo zeer. Dat is vooral hard werken. Er moest volgens hem harder gewerkt worden, de mentaliteit moet sterker worden. Nou, ik denk dat dit wel de goede kant op gaat.

Persoonlijke onderscheidingen: topscorer Anderson (nummer 14) van Al-Riyadi met 71 punten (18 punten per wedstrijd), beste rebounder Woods (nummer 13) van Al-Riyadi, meest spectaculaire speler Jackson (nummer 3) van bc Siauliai, meest waardevolle speler Jackson (nummer 3) van bc Siauliai.

Al-Riyadi proficiat met de 3e plaats, Egypte met de 2e plaats (en heel veel succes toegewenst op het toernooi om de Afrika cup (waar kwalificatie voor het wk op het spel staat)) en Siauliai gefeliciteerd met de winst van de eerste editie van de Groninger basketballweek. Hopelijk tot volgend jaar!

Al wel enkele tips voor een volgende editie: lagere entree, kleiner verschil 65- (nu 57,50) en 65+ (nu 35), vroegboekkorting seizoenkaarthouder, buitenlandse refs, meer diversiteit ploegen (nu 2 uit midden-oosten), betere dj!, coach clinic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten