Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 29 december 2012

Groninger basketballweek VERSLAG dag 3

Vandaag de (lange) derde dag van de Groninger basketballweek.

Drie wedstrijden werden er gespeeld. Het toernooi zelf had vanavond twee wedstrijden: Santa Barbara Breakers vs Al-Riyadi & KK Bosna @ GasTerra Flames. Een wedstrijd tussen voormalige spelers van de nationale selectie (Nederland) en promotiedivisieclub de Groene Uilen was het voorprogramma.

In deze wedstrijd (2 x 15 minuten) veel 'oude' bekenden: Srdjan Mladenovic (NL), Patrick Faydherbe (NL), Nitzan Hadash (NL), Erik Schuur (Uilen), Sander de Roos (Uilen), Daan Wiersum (Uilen) en Mark-Peter Hof (Uilen). De Dutch all-stars, zoals ze genoemd werden, wonnen met 62 - 54 (rust: 33 - 27). Er werd gefloten door 2 scheidsrechters, en dat deden deze heren (Lijzinga en Bruinse) erg goed!

Santa Barbara Breakers is een ploeg bestaande uit spelers zonder contract. Deze jongens zijn gretig (voordeel) maar voelen een druk om zich te bewijzen (goede statistieken kunnen presenteren aan een potentiële werkgever, dat is een nadeel). Vanavond woog het nadeel spijtig genoeg zwaarder dan het voordeel. De spelers gingen te veel voor eigen succes. Matig presteren van ploeggenoten was daar mogelijk ook nog debet aan. Want de point-guard (spelend met nummer 3 op zijn shirt) gaf wel passes, maar besloot op den duur voor eigen kans te gaan waar afspelen slimmer leek (voor toeschouwers).

Eerst een compliment aan de scheidsrechters (2 mannen (Nico Zwiep en Jochem Frons) en 1 vrouw (Joske Kuut)): goed de wedstrijd geleid. In mijn ogen werden er wel diverse fouten gemist (of mijns inziens ten onrechte onbestraft gelaten) maar jullie uitstraling / attitude was prima. Het leek erop dat jullie mentaliteit dik in orde was, en dat heb ik in de eredivisie dit seizoen nog niet eerder gezien van een trio, een team. Wel van een enkele scheidsrechter als individu. Joske Kuut heeft dit seizoen, op gisteren na, nog niet eerder in Groningen gefloten. Wellicht na de jaarwisseling?

Prettig was haar manier van communiceren toen een speler om uitleg vroeg (Waarom floot u voor een P?). Ze ging de discussie niet aan maar zei op rustige toen dat zij (of haar collega) de actie als foutief interpreteerde, dat dit volgens de speler blijkbaar onterecht was, en dat hij dat mocht denken, maar dat hij zich bij de beslissing 'moest' neerleggen.

Ik zie veel te vaak scheidsrechters zichzelf op de borst priemen en schreeuwen "Ik neem de beslissing! Ik bepaal wat fout is en wat niet! Ik ben de baas!". Walgelijk is dat.

Haar collega, Jochem Frons, floot ook prettig. Hij viel niet op. Scheidsrechters die opvallen, dat is nooit goed. Zelfs met een correcte call hoor je niet op te vallen. Niet voor niets noemen ze scheidsrechters 'grijze muizen'. Eerder dit seizoen leek hij nogal eens te graag te willen fluiten, te veel het mannetje te willen zijn. Prima optreden in de wedstrijd tussen de Santa Barbara Breakers en Al-Riyadi.

De wedstrijd verliep met pieken en dalen. Maar geen moment, ook niet toen de Amerikanen op voorsprong stonden, was er het gevoel dat de Libanezen deze wedstrijd zouden gaan verliezen. En daarmee de 1e plaats in poule B zouden kwijtraken.

Kwartstanden:
1. 13 - 15
2. 24 - 40
3. 51 - 59
4. 79 - 88

Donar / Flames verzekerde zich, geheel volgens verwachting, van de 1e plaats in poule A. KK Bosna had niets in de melk te brokkelen. Het verschil bedroeg maximaal 31 punten (80 - 49).

Kwartstanden:
1. 17 - 14
2. 33 - 31
3. 62 - 35
4. 82 - 56

Ongeveer 1500 toeschouwers waren vanavond aanwezig. Tenminste bij de wedstrijd van Flames / Donar. Er werd door de Groningers in het begin van de wedstrijd niet zo goed gespeeld als in de wedstrijd tegen de ploeg uit Egypte. In het derde kwart was het spel zelf ook niet ineens veel beter. De tactische aanpassing (meer pressen, meer rennen) had alleen een positief effect. Bosna kon het in die fase absoluut niet bolwerken.

Ivica Skelin, de nieuwe coach (vanavond officieel niet eens deel uitmakend van de ploeg), is een gedreven man. Dat is positief. De spelers laten meer felheid zien, het tempo ligt beduidende hoger dan in de wedstrijden in de competitie die voor de Kerst werden gespeeld, er lijkt meer plezier te zijn onder de spelers. Maar laten we voorzichtig blijven, een gematigd optimisme is goed. Echter, Indianen kreten van vreugde lijken me nu nog te vroeg.

Niet alleen omdat er qua spel nog heel veel te verbeteren valt maar ook omdat de statistieken tegenvallend zijn. Hoewel het aantal punten van de ploeg uit Sarajevo acceptabel is. Maar de cijfers van Donar:
- percentage vrije worpen 70,6%
- field goals 43,8%
- driepunters 35,3%
Rohnert (guard): 1 rebound, 3 assists en 4 turnovers in 22 minuten en 1 seconde
De Randamie (power-forward): 6 rebounds, 1 assist en 2 turnovers in 21 minuten en 18 seconden
Boykin (power-forward): 0 assists en 2 turnovers in 30 minuten en 7 seconden
Dourisseau (forward): 3 assists en 1 turnover in 22 minuten en 15 seconden
Theeuwkens (small-forward/shooting-guard): 2 assists en 3 turnovers in 14 minuten en 3 seconden
Jansen (guard): 5 assists in 17 minuten en 56 seconden
van der Horst (point-guard): 2 rebounds, 0 assists en 1 turnover in 22 minuten en 50 seconden
Koenis (center): 1 assist en 1 turnover in 19 minuten en 24 seconden
Voorn (shooting-guard): 1 assist en 2 turnovers in 21 minuten en 50 seconden

guards: 1 assist per 3 minuten, 1 rebound per 6 minuten
small-forwards: 1 assist per 5 minuten, 1 rebound per 5 minuten
power-forwards en centers: 1 assist per 7 minuten, 1 rebound per 4 minuten

Een speler mag sowieso niet meer turnovers dan assists hebben. Voor guards geldt een ratio 5 assists tegenover  1 turnover. Forwards 4 assists tegenover 1 turnover. Centers en power-forwards 3 assists tegenover 1 turnover. (NB: 5 assists vs 0 turnovers, zoals Jansen, kan toch onvoldoende zijn omdat hij gezien het aantal gespeelde minuten 1 assist meer had moeten hebben.)

Meer turnovers dan steals (vd Horst was de enige met meer steals (2) dan turnovers (1)) is ook niet acceptabel. Rohnert (4 - 0), Theeuwkens (3 - 0) en Voorn (2 - 1) hadden allen meer turnovers dan steals.

In de wedstrijd tussen Flames en KK Bosna was de arbitrage beroerd. En dan heb ik het dus niet alleen over het wel of niet fluiten voor een actie.  Men wilde te graag in de spotlights staan. Persoonlijk zie ik veel liever de Luvabulls in de spotlights staan! Hoewel 'ons' eigen Demoteam wat mij betreft ook zeker goed zou zijn geweest! Die mooie Groningse meiden dansen ook prima, en zetten ook een geweldige show neer. De basketballact Da Move kon me nog niet echt imponeren. Hun laatste truc lukte wel. Hun pauzeacts op zondag beloven veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten