Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

donderdag 20 december 2012

Hoe (en met wie?) nu verder!?!

Wat al weken (zo niet maanden) in de lucht hing, is vanmorgen (of wellicht al gisteravond?) realiteit geworden: de Groninger basketballorganisatie heeft vandaag, op haar eigen site, bekend gemaakt dat Hakim Salem niet langer de coach is.

De hamer van Donar (Thor zo u wilt, als u een Viking bent) is als het zwaard van Damocles naar beneden gevallen. Het hing, net als het dienstverband van Salem, aan een zijdendraadje. En dat is gisteravond in Leeuwarden gebroken.

Grappend en grollend zou je kunnen stellen: als de ploeg in het Kalverdijkje verdronken is dempt men de put.

Maar hoe? Wordt er nog een speler vervangen? Wie wordt de nieuwe coach?

Kandidaten: Michael Schuurs, Pete Miller, John Franken, Maarten van Gent, Glenn Pinas, Anjo Mekel, Hein Gerd Triemstra. Ton Boot? Coaches die nog ergens onder contract staan: Randy Wiel, Erik Braal, Herman van den Belt?

Dat men heeft besloten om de coach te ontslaan, dat begrijp ik wel. Maar denk wel dat het probleem groter is dan alleen de coaching. Type spelers is ongeschikt om succesvol te zijn. Er zijn te weinig goede verdedigers.

Maar of je de selectie nog zo grondig kunt verbeteren? (Lees: nieuwe spelers te contracteren, en enkele van de huidige spelers te ontslaan.) Het vertrouwen van de spelers is te gering. De nieuwe coach zal hen moeten oppeppen. Volgens Leon Kersten is dat iets wat Randy Wiel heel goed kan. In Den Bosch liet hij ooit zien dat hij een ploeg kan klaarstomen voor de play-offs, om daar te oogsten.

Hopelijk richt de club zich vooral op de langere termijn! Om nu nog allerlei acties te ondernemen met het idee nog dit seizoen landskampioen te worden, lijkt mij niet slim. Tenminste niet als dat ten koste gaat van de lange termijn.

Ook hoop ik dat de nieuwe coach wél oog heeft voor jeugd. Voor Groningse jeugd en voor jonge spelers die in Groningen zijn opgeleid, en zich bij andere clubs hebben ontwikkeld.

Vorige week maakte Flames bekend dat zij een nieuwe speler hebben gecontracteerd: Nate Rohnert. Vreemd genoeg las ik vanmorgen, een bericht van 15 december jl., dat Rohnert weer in Zwolle gaat spelen. Dat hij terugkeert bij Landstede basketball. Een foutje van deze site of?

Een multifunctionele guard/schutter is niet wat de Groningse ploeg nodig heeft. Dat is een moordenaar in de verdediging! Niet onder de borden (hoewel ook dat beter moet) maar op de perimeter. Spelers van de tegenpartij kunnen veel te makkelijk insnijden.

Kunnen de Groningers misschien een deal sluiten met de 'Hammers'? Rohnert naar Landstede, Arno Bunnig naar GasTerra Flames / Donar.

Een ruil Ties Theeuwkens naar Zwolle en Nikki Hulzebosch naar Groningen? Waarom? Hulzebosch is een betere '4' dan Dourisseau! Jason Dourisseau heb je nodig als VERDEDIGER tegen een guard of small-forward, en niet als verdediger in de 'post'. Verder, met Rogier Jansen en Jessey Voorn heeft de ploeg twee goede schutters. Jason Dourisseau kan ook schieten. Iemand als Ties Theeuwkens is 'overbodig', de selectie is in onbalans.

Kijken we naar de 'inside-spelers' dan zien we: Thomas Koenis (nu geblesseerd), Michael Kingma, Jamal Boykin en Sergio de Randamie. En half Jason Dourisseau. De Nederlanders (Kingma en Koenis) hebben moeite met scoren, maar verdedigen nog redelijk. Jamal Boykin (USA), scoort makkelijk als hij zijn dag heeft. Defensief is zijn spel voor verbetering vatbaar. Sergio de Randamie (Surinamer) speelt de laatste weken niet goed. Gisteravond was nog een behoorlijke meevaller als je kijkt naar zijn scorende inbreng. In vorm zet hij leuke statistieken neer, maar hij is een 'role-player', geen vedette, geen topper.

Een goede, fitte Nederlandse center vinden, die de zwakke verdediging repareert én ook nog eens goed is voor 20+ punten én 10+ rebounds per wedstrijd? Lastig! Denk dat je dat probleem moet oplossen met tactische aanpassingen. Kingma en Koenis meer minuten laten spelen (niet gelijktijdig) en zorgen dat zij meer ruimte krijgen in de 'paint'. Ruimte die zij zelf kunnen bespelen óf waar een guard/forward in kan snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten