Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zondag 16 december 2012

Schokeffect?

U weet het ongetwijfeld. De Groninger basketballorganisatie GasTerra Flames besloot deze week om haar Amerikaanse point-guard, Maurice Miller, te ontslaan.

Of het nu door dit ontslag kwam blijft altijd een raadsel maar in verhouding tot de vorige wedstrijden werd er nu door de ploeg van coach Hakim Salem hard gewerkt. Aan beide kanten van het veld. Kritisch bezien zou het nog veel feller en harder moeten, maar het begin is er.

De ploeg begon met de volgende spelers: Jamal Boykin (power-forward), Jason Dourisseau (small-forward), Rogier Jansen (point-guard), Michael Kingma (center) en Jessey Voorn (shooting-guard).

Een vijftal met meer schotvermogen dan een starting-five bestaande uit Miller, Voorn, Dourisseau, Boykin en Koenis. Omdat Miller is ontslagen en Koenis vanwege een blessure 2 weken niet kan spelen, toverde Salem deze formatie uit de hoed.

Het wierp driepunters en daarmee vruchten af. Rogier Jansen speelde, zoals Salem tijdens de persconferentie aangaf, met lef en vertrouwen. Of dat de voorgaande wedstrijden echt ontbrak betwijfel ik, want hij durfde de schoten wel te nemen. Maar zijn schoten gingen toen bijna allemaal mis. Vanmiddag was dat niet het geval (4 op 9 was zijn percentage).

Ogenschijnlijk had Jessey Voorn er wel een beetje last van dat Jansen zo gretig de schoten nam, hij kwam erg langzaam in de wedstrijd en nam wat geforceerd zijn schoten. Dat hij uiteindelijk dankzij 4 op 9 driepunters en 1 op 4 overige fieldgoals op 15 punten uitkwam, is redelijk.

Michael Kingma, waarvan ik al enkele keren zei dat ik graag zou zien dat hij meer zou spelen, presteerde goed. Af en toe oogde hij een beetje vermoeid, en dacht ik: had 'm iets eerder gewisseld maar laat 'm dan vervolgens niet te lang zitten (zijn afwezigheid leek wat lang) maar het aantal speelminuten van 29 (plus 1 seconde!) is heel behoorlijk.

Kingma (bijnaam Wookie) was goed voor 12 punten en 11 rebounds (de enige speler met een double-double).

De aanwezigheid van Kingma is in defensief opzicht heel belangrijk. Hij is verdedigend de beste inside-speler die er is.

In de slotfase, bij een stand van 91 - 86 maakte Rogier Jansen een persoonlijke fout terwijl de tegenstander een driepunter wilde schieten. Met nog 1,7 seconde te spelen een groot risico. Want: als de speler de eerste én tweede vrije worp raak schiet, dan zal hij proberen om de derde bewust te missen in de hoop uit de rebound een driepunter te scoren. En zodoende een verlenging af te dwingen.

Gelukkig ging de 2e vrije worp mis. En kon het hele scenario de prullenbak in. Dat het nog zo spannend werd komt omdat Flames / Donar erg weinig variatie in de aanval heeft. En, het tempo ook nog eens laag ligt. Spelers staan ook veel stil. Wanneer de tegenstander de boel in de smiezen heeft en er op de juiste manier op anticipeert raakt de ploeg in moeilijkheden. Zo ook vanmiddag.

Wanneer de Groningers dan ook nog eens, zoals zo vaak, niet in staat zijn om goed te verdedigen ontstaan er grote problemen. Tegen Den Bosch en Leiden waren die problemen te groot.

Van een 71 - 51 voorsprong werd het 74 - 56 als eindstand van het derde kwart. En daarna plaatste Magixx een 0 - 11 'run'.

Later in de wedstrijd ging het van 82 - 76 naar 85 - 84. Gelukkig voor de thuisploeg kwamen de gasten toen ook in foutenlast.

Complimenten aan coach Salem voor zijn wisselbeleid! Hij begreep goed wanneer een schutter (Voorn) nodig was, en wanneer een verdediger in de 'paint' (Kingma).

Dankzij deze belangrijke zege (91 - 87) staat Flames nu weer op de 3e plaats. En, is Magixx gezakt van de 3e naar de 4e positie.

Jammer dat de dj het weer eens presteerde om liedjes te draaien op de verkeerde momenten. Bijvoorbeeld de Harlem Globetrotters toen de tegenstanders een aanval speelden. Hopelijk leest hij(?) mijn adviezen en zal het vanaf de volgende wedstrijd een heel stuk beter gaan. Minder muziek, minder volume als er muziek is en vooral een veel betere timing (juiste liedje op het juiste moment)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten