Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 7 december 2012

NLT 2k13

De nationale mannen A en de jongens under 20 zijn voor de komende paar jaren gered. Een actie, opgestart door ex-international Rolf Franke, heeft geleid tot een sponsorcontract met tv-zender Sport1 plus een samenwerking met de FEB (eredivisieclubs).

Mooi, maar een paar bedenkingen:
1. de wedstrijden van de nationale ploeg worden LIVE uitgezonden echter ... middels betaal-tv. Ik sluit niet uit dat de eredivisieclubs, in ruil voor hun steun aan de nationale ploeg, willen dat ook de wedstrijden van de DBL live worden uitgezonden. Dan wel een dag later worden herhaald. Het dwingt je om een abonnement te nemen op deze zender. Jammer dat het niet te zien is via een publieke of commerciële kabelzender. (NOS, SBS6, RTL)
2. waarom is het bestuur van de NBB nu zo blij? Ik vind het gewoon een brevet van onvermogen (en bijna onwil) dat zij dit niet hebben kunnen organiseren. Ze hadden niet alles hoeven regelen maar ook de eerste injectie hebben ze niet gegeven. Althans: zo is mijn gevoel over de soap. Maar goed, ik heb een hekel aan soaps dus wellicht zie ik de verhaallijn niet goed?!

De "voorspelling" dat de nationale ploeg, onder leiding van Toon van Helfteren en Sam Jones, in de DBL gaat spelen blijkt (daarin vertrouw ik op een gesprek met de voorzitter van GasTerra Flames), niet juist te zijn.

Het is ook een raar idee maar ... mijns inziens is er uit de hoofden van de eredivisieclubs de afgelopen jaren heel veel kolder gekomen, dat zo'n belachelijk idee toch serieus genomen moet worden. Dat is iets heel anders dan dat je zo'n waanzinnig plan steunt. Ik doe dat niet, en zou er als bestuurder ook zeker niet aan meewerken. Egoïstisch of niet, maar de betere Nederlandse spelers van je ploeg laten gaan? Of je (assistent-)coach? No way José!

De wedstrijden zullen niet in Almere maar in de hal van een eredivisieclub worden gespeeld: Leiden, Den Bosch of Groningen. Waarbij volgens de geruchten Den Bosch de grootste kans maakt op die eer. Logisch.

Want ... in Groningen heb je te maken met zaalhuur (en geld is er nauwelijks), in Leiden heb je te maken met een redelijk kleine hal (met klagende buurman). De hal in Zwolle? Ligt toch best centraal. je wilt toch alle Nederlandse fans kunnen bedienen?

De nationale ploeg doet mee aan de basketball days. (Of dat nog onder leiding van Jan-Willem Jansen zal zijn? En welke spelers er in die ploeg zitten? (Gerucht gaat dat het een veredelde jeugdselectie zal zijn.))

Het idee dat de nationale selectie zich inschrijft voor een Europees clubtoernooi is in mijn ogen onlogisch en slecht. Als je op dat niveau (ook Euro Challenge) wilt presteren, dan moet je dagelijks met elkaar trainen. Dat kan niet als de spelers worden geselecteerd uit andere ploegen.

We moeten hopen dat de internationals verspreid zijn over Den Bosch, Leiden en Groningen (de drie ploegen met de grootste budgetten?) en dat deze ploegen zich allen inschrijven voor een Europees bekertoernooi.

Verder stel ik voor om het competitieprogramma fors te wijzigen. Geen dubbele competitie meer maar een enkele. 2 weekenden in de maand een competitieronde (of een bekerronde). In de andere 2 weekenden zijn er trainingen met de nationale ploeg (vrijdag, zaterdag en zondag).

Door de week geen wedstrijden. De clubs die deelnemen aan een Europees bekertoernooi hebben dan meer ruimte om te kunnen spelen (en presteren).

Werk het idee van de under 23 summerleague uit tot een volwaardige under 23 competitie. Vergelijkbaar met de promotiedivisie. Verplicht iedere club uit de DBL om naast een u20 ploeg ook een u23 ploeg te hebben. Én verplicht hen ook om een rtc te hebben.

We moeten ons namelijk niet alleen richten op de huidige nationale A-selectie maar zeker ook op de toekomst. Om dan succesvol te kunnen zijn is een kwalitatief goede jeugdopleiding essentieel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten