Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

vrijdag 28 december 2012

Groninger basketballweek 5; VERSLAG dag 2

Vandaag, vrijdag 28 december, was de 2e dag van de Groninger basketballweek 1e jaargang.

Vanmiddag zouden er 2 clinics zijn: eerst een clinic van de Chicago Luvabulls (Waar je ook als Nederlandse danseres voor kunt solliciteren! Wil je meer info: reageer, en ik geef je de info die ik kreeg van de manager.) gevolgd door een basketballclinic gegeven door Henk Pieterse.

Helaas, de clinic van Henk Pieterse ging niet door. Ten eerste omdat Henk Pieterse zelf verhinderd is (griep) dit gehele weekend. Ten tweede omdat zich voor de clinic van vanmiddag niemand had aangemeld! Helemaal niemand. Geen kind wat nog meer wil leren om een betere basketballer te worden!

Vanavond 2 wedstrijden: bc Siauliai uit Litouwen nam het op tegen de Santa Barbara Breakers uit de USA. De Litouwse ploeg was vele malen beter. Niet omdat zij over meer individuele kwaliteiten of een betere conditie beschikken. Nee, ze zijn een team dat al zo'n 20 wedstrijden in deze samenstelling heeft gespeeld. De Breakers zijn een verzameling spelers op zoek naar een club, ieder toernooi is die groep anders. Ze zijn niet op elkaar ingespeeld.

De ruststand was overigens zeer dragelijk voor de Amerikanen: 48 - 51. Maar de eindstand was overduidelijk: 88 - 108.

Er waren vanavond ongeveer 800 toeschouwers aanwezig in Martiniplaza. Zij zagen leuk basketball, met af en toe echt aantrekkelijke acties en enkele fraaie dunks van Papa Dia (bc Siauliai). Niet te vergeten een zeer mooie pauze act van de Luvabulls!

In de eerste wedstrijd van vanavond speelden de gastheren, de Flames, tegen een Egyptisch selectieteam. Het was een spannende wedstrijd, waarin de Egyptenaren veel aantrekkelijker basketball lieten zien dan gisteren in hun 1e wedstrijd. Ze speelden in een hoger tempo. Veel minder leuk was hun geklaag en gezeur. Om over diverse onsportieve acties (pesterijen vanaf de bank) nog maar te zwijgen. Dat de scheidsrechters hier niets aan deden mag geen verrassing heten.

Toch was het optreden van de scheidsrechters over het geheel in deze wedstrijd prettig. Ja, ik vind dat er diverse situaties waren die ten onrechte werden bestraft of juist ten onrechte niet werden bestraft. Of te licht / te zwaar werden bestraft. Maar de houding van de dame en 2 heren was zeker niet vervelend. Vooral niet van mevrouw Joske Kuut. Misschien dat vrouwelijke scheidsrechters niet zo geneigd zijn het 'mannetje' te willen zijn?  

Flames, onder leiding van de nieuwe coach Ivica Skelin, speelde meer gedreven dan in de periode voor Kerst. Zo werd de opbouw van de tegenstander al in haar eigen 'bucket' gestoord. Nate Rohnert, de nieuwe point-guard, neemt meer initiatief dan zijn voorganger Maurice Miller. Hij toont meer lef. Op basis van zijn 13 punten + 9 assists werd hij verkozen tot most valuable player.

Donar/Flames speelde gedreven. De inzet was dik in orde. Maar de verdediging is nog altijd erg zwak! Nog steeds kunnen we een penetratie door het midden niet stoppen. En 90 punten tegen krijgen, dat is gewoon veel te veel! Je MOET je tegenstanders onder de 70 punten houden. Geen discussie over mogelijk.

Michael Kingma, de Australische center, speelt dit toernooi niet mee. Hij kampt met een soort longontsteking. Deze infectie houdt hem lang aan de kant. Zijn arts heeft hem 3 weken volledige rust opgelegd.

Flames had bij rust een krappe voorsprong: 46 - 44. Dit verschil bleef in tact. De eindstand was 92 - 90. Morgenavond, zaterdagavond, speelt Flames tegen KK Bosna. De Bosniërs verloren hun eerste wedstrijd ruim van de ploeg uit Egypte. In theorie een grote kans dat Flames zich plaats voor de halve finale, op zondag. Naar verwachting speelt de thuisploeg dan tegen bc Siauliai. En, ik geef dan de ploeg uit Litouwen de grootste kans op winst.

Egypte tegen Libanon zal, zo verwacht ik, winst opleveren voor de Libanezen. Maar, eerst nog de laatste 2 poulewedstrijden. Voorafgegaan door een wedstrijd tussen de oud internationals en de Groene Uilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten