Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 22 november 2016

Missie, visie, beleid? I love it when plan comes together!

Wát wil men (lees: vooral de beleidsbepalers die de verantwoordelijkheid over het Nederlands Mannen A-Team op zich hebben genomen) nu?

Ja, het is een teleurstelling dat wij ons niet gekwalificeerd hebben voor het Europees kampioenschap 2017. De nederlagen (in "eigen" hal!) tegen Duitsland (-29 (waar een nederlaag met maximaal 17 punten goed genoeg was om ons te plaatsen voor dit EK)) en vooral Oostenrijk (want dát is de nummer 3 van deze groep (Nederland is de nummer 2 geworden)) hebben ons de kop gekost.

Máár .... in 2015 waren wij er wél bij. Dat was 26 jaar na de vorige deelname aan een EK! (In de periode 1989 tot 2015 wisten wij ons ook niet te kwalificeren voor een wereldkampioenschap. Lijkt mij logisch.)

De coaching is sinds 2012 in handen van Toon van Helfteren. Hij heeft het in mijn ogen qua resultaten niet slecht gedaan. De wedstrijden op het EK waren leuk om te zien. Met trots doch ook enige bescheidenheid zeg ik: daar had iets meer in gezeten.

Zoals ik al eerder schreef: het contract van Van Helfteren loopt af per 31 december 2016. Op dit moment is hij nog niet geïnformeerd over de plannen. Sterker nog: hij wacht al enige tijd op een functioneringsgesprek.

Eh hallo?! Waarom vindt dat niet plaats? Kijk, dat men het druk heeft met financiële zaken vind ik niet zo vreemd. Maar dat er dan helemaal geen tijd is om te praten met de bondscoach?

Meerdere mensen vinden het belachelijk zoals het nu gaat (hoe Van Helfteren behandeld wordt door bobo's). Zie bijvoorbeeld dit verhaal.

Ik hoop op de volgende zaken:

 1. Van Helfteren blijft in ieder geval tot en met 2019 de hoofdcoach 
 2. (Erik) Braal (huidige coach Donar (Groningen)) wordt benoemd als assistent-coach 
 3. er wordt niet moeilijk gedaan over een eventuele aanzuigende werking van Braal als coach van Donar! 
 4. internationals die actief zijn in de DBL gaan zo veel mogelijk samen trainen en spelen (dus verdelen over weinig clubs) 
 5. de clubs met internationals doen mee aan een Europees bekertoernooi 
 6. het aantal clubs in de DBL wordt verminderd zodat er een sterke(re) competitie ontstaat 
 7. het competitieprogramma kent per maand 1 centrale training 
 8. het competitieprogramma kent per maand 1 weekend voor bekerwedstrijden (regionale toernooien waarbij een club uit de 1e divisie of promotie divisie de thuisploeg is en dus de inkomsten (recette) ontvangt) 
 9. het competitieprogramma kent alleen wedstrijden in het weekend 
 10. de FEB gaat de DBL beter (strenger) leiden (zalen, financieel beleid etc.) 
 11. bestuurders FEB mogen geen plek hebben in een bestuur van een DBL-club! 
 12. DBL én DTL worden nóg meer aan elkaar gekoppeld: einde deelname DTL = einde deelname DBL (clubs moeten meer doen om te presteren in de DTL) 
 13. clubs die niet meedoen in de DBL moeten zo veel mogelijk meedoen in de DTL (ondanks dat ik denk dat je op dit moment nog meer kunt leren in de promotie divisie) zodat de DTL een betere competitie wordt 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten