Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 20 november 2016

Wel of niet in talentencompetitie?

De bond (FEB) besloot afgelopen week om Aris (Leeuwarden) uit de DTL (hoogste landelijke divisie voor under 24 ploegen) te gooien. Wegens het leveren van wanprestaties. Niet opzettelijk, de club (en dus ook de ploeg) bezit niet meer kwaliteit. Het is niet mogelijk om spelers die jonger zijn dan 24 jaar mee te laten doen in de DBL en DTL. Zoals BS Weert wel doet.

Of heeft de FEB niet geïnformeerd bij Aris waarom zij dit niet doen? Nou lijkt mij dat niet zo vreemd. De DTL prioriteit geven kost geld. Het zal op korte termijn een negatieve invloed hebben op prestaties in de DBL en dat kost dan ook op redelijk korte termijn geld: toeschouwers blijven weg, prestaties in de DL nemen af (en dus ook de belangstelling van sponsoren), Amerikaanse spelers hebben het idee voor Jan met de korte achternaam te zijn gecontracteerd (los van het geld), als club betaal je voor profs maar zie je daar niet de gewenste prestaties voor. Geen zaken die goed zijn voor de DBL op korte termijn. En dat is toch waar men naar kijkt.

Waarom niet kijken naar de lange termijn? Omdat bestaanszekerheid op de langere (3 tot 5 jaar) termijn niet bestaat. Het is voor de meeste clubs iedere zomer weer de vraag "kunnen wij voldoende budget verzamelen om ook volgend seizoen mee te doen?".

Aris uit de competitie halen heeft 2 gevolgen:

  1. de overgebleven clubs spelen niet meer tegen een zwakke ploeg 
  2. de overgebleven clubs spelen niet tegen een sterke ploeg 
Je zult je afvragen wat ik bedoel met het tweede gevolg: nou, dat is dus wat ik zei over spelers actief laten zijn in twee competities. Een ploeg met daarin Dexter Hope, Leroy Peterson, Eric Peutz en Torben Tönjann zou het in de DTL beter doen én deze spelers zouden een positieve invloed kunnen hebben op de andere spelers van bv Leeuwarden.

We zouden moeten kijken naar talentontwikkeling! Dat vergt lange termijn beleid. Het is een proces dat jaren duurt.

Consequent is het niet wat de bond doet. HSVB (Haren), en dan heb ik het over de vrouwen u20 eredivisie, staat onderaan. 8 wedstrijden gespeeld, 0 gewonnen, 8 verloren, 0 punten, doelsaldo -295. Ondanks de grote verschillen wordt deze ploeg niet uit de competitie gehaald. Terwijl er in deze ploeg niet eens meiden kunnen meespelen van een seniorenploeg.

Veel speelsters zijn verbonden aan het rtc Noord. Maar het rtc kon geen ploeg samenstellen en dus zijn deze meiden gaan spelen voor HSVB. In Groningen is er wellicht weinig ruimte voor deze meiden als zij te oud zijn voor de u20 maar toch is het goed om hen de mogelijkheid te bieden hun talent te blijven ontwikkelen.

Teruggezet worden naar de tweede divisie (u22) betekent vermoedelijk wedstrijden winnen met het zelfde verschil als waarmee nu verloren wordt. De u22 divisie is geen competitie voor topsporters. Voor dergelijke ploegen is het niet leuk om te moeten spelen tegen een ploeg die wél die prestatiedrang heeft.

Of de FEB en NBB een passende divisie gaan vinden voor bv Leeuwarden mu24? Ik betwijfel het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten