Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 30 juni 2017

Bedankt!

Nederlands mannen A-team en de geschiedenis sinds 2010 volgens de Telegraaf.

Er wordt gesproken over financiële problemen en de poging om het EK 2017 te behalen. Volgens de krant was dat in 2014. Helaas, dat was al in 2012 het geval. Lees te koop nationaal basketbalteam (t.e.a.b.)  En basketbalteam twee jaar uit competitie.

Ondanks de tegenslagen wist het nationale mannen A-team zich in 2014 wél te plaatsen voor het Europees kampioenschap. Iets wat de vrouwenploeg sinds 1989 niet meer gelukt is. En ... daar wordt ook vanaf 2012 nog (veel) geld ingestoken.

De vrouwen zouden meer kans maken op sportief succes. Ja, dit bleek.

De NBB liet de nationale mannenploeg vallen. De FEB (de DBL-ploegen) en andere geldschieters (later werd de stichting Nederlands mannenteam gevormd) beschikt over te weinig financiële middelen. Huidige budget € 300 000. En dat is een tekort van € 100 000. Geen rode cijfers, maar er is te weinig geld om het beoogde plan te realiseren. Nu is het te vaak zuinig aandoen.

Dat de pers onjuistheden bericht helpt niet. Basketball wordt op die manier slecht verkocht.

Als men binnen bepaalde organen (zoals de FEB vs de DBL-ploegen) dan ook nog eens ruzie met elkaar krijgt ... Juist van een sportmarketeer verwacht ik meer wijsheid.

donderdag 29 juni 2017

Forward

Martin de Vries (technisch manager) liet in het Dagblad van het Noorden optekenen dat de club (voor de 2 plekken die nog beschikbaar zijn) op zoek is naar een opvolger van Chase Fieler (power-forward) én een forward.

Dan denk ik dat men op zoek is naar twee forwards: een 4/5 (dus een power-forward/center) en een 3/4 (small-forward/power-forward).

Power-forward/center: (een type) Clayton Vette. Het gaat dan om een speler met een lengte van minimaal 200cm. Een speler die zowel onder de borden áls op de perimeter gevaarlijk is. Het was afgelopen seizoen een nuttig wapen dat zowel Pasalic als Fieler in staat zijn om lay-ups (bijvoorbeeld na een 'backdoor pass') én driepunters te maken. Zo'n forward/center zal niet alleen groot moeten zijn maar ook beweeglijk, atletisch.

Small-forward/power-forward: (type) Tyson Hinz? Een (relatief grote) schutter, een TEAMspeler, iemand die zeker niet te beroerd is om vuil werk op te knappen. Een speler die zowel verdedigend als aanvallend dreigend is. Andere opties: (type) Bill Clark (rebounding!, speler die voor pit zorgt) (type) J.T. Yoho (een echte schutter) of (type) DeJuan Wright (penetratie naar de ring, atletisch, behendige dribbelaar, maar geen power-forward meer een 3/2: small-forward/shooting-guard).

Als het gaat om de pure forward, maar wellicht wél bruikbaar op verschillende manier, verschillende posities, is dit mijn "voorkeur":
  1. Bill CLARK 
  2. Tyson HINZ 
  3. DeJuan WRIGHT 
  4. J.T. YOHO
Hinz krijgt de voorkeur boven Wright omdat de ploeg inside-outside in balans moet zijn. De rest van de selectie bestaat voor het grootste deel uit spelers die 'outside' spelen. Met een 3/4 kan een 4/5 zich, indien nodig, richten op de center-positie.

Yoho, die weliswaar ook als '4' kan spelen, is een echte schutter (wat de ploeg zeker kan gebruiken) maar niet ontbeert als een speler als hij niet komt. Curry, Royé, Slagter, Dourisseau, Cunningham kunnen allen schieten. Mijns inziens is hij defensief wat kwetsbaar.

Wright is vooral aanvallend zeer gevaarlijk. Toch is hij met zijn beweeglijkheid en snelle handjes ook verdedigend nuttig. Verder is hij een heel ander type speler dan Jason Dourisseau. (Zij hebben bij Donar nooit samen gespeeld aangezien Dourisseau in Duitsland speelde toen Wright speler was van Donar.) En dat is wel prettig. Niet te veel dezelfde type spelers.

Clark is als type speler enigszins vergelijkbaar met Dourisseau. Qua persoonlijkheid is hij wel verschillend. Clark is (in mijn beleving) wat extraverter. Hij is bekend (speelde voor Donar in het seizoen 2014/2015). Is een vriend van Cunningham. Iets wat zeker bijdraagt aan de chemie.

Open plekken en Champions League

Martin de Vries over Champions League en de ploeg. Technisch manager Martin de Vries reageert op de loting (voorronde Champions League) en het gerucht dat Donar Bas Veenstra en Stefan Mladenovic uitleent aan Aris (én hun salaris doorbetaalt). Wat "geen blanco cheque" inhoudt is niet duidelijk. Dat Mladenovic en Veenstra in het nieuwe seizoen geen spelers van Donar zijn, zo veel is hiermee wel duidelijk geworden.

woensdag 28 juni 2017

Sam Dekker

Chris Paul van de Clippers naar de Rockets. In ruil daarvoor gaan, zoals je kunt lezen in het artikel (klik op de link), Patrick Beverly, Lou Williams en Sam Dekker naar de Clippers.

Ik vraag mij af of Dekker een plek zal krijgen in de ploeg van de Clippers. Hij speelde het afgelopen seizoen 18,4 minuten per wedstrijd. Tegen 2,0 in het seizoen daarvoor.

Dekker zou wellicht als Nederlander mogen spelen in de DBL. (Als er een club is die in hem geïnteresseerd is én hem kan betalen.) Zijn grootvader is geboren in Nederland.

Opnieuw 1e voorronde

Donar zal, om zich te plaatsen voor de Champions League, voor het 2e seizoen op rij moeten beginnen in de 1e voorronde.

In tegenstelling tot het afgelopen seizoen zijn het straks 3 voorrondes. Vorig seizoen waren het er 2.

De speeldata van de 1e ronde zijn 19 september en 21 september. Op dit moment is nog niet bekend tegen wie Donar speelt. De loting is op 11 juli.

Oostende (de nieuwe club van Chase Fieler) is reeds geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Dit zijn de ploegen die reeds geplaatst zijn voor het hoofdtoernooi.


Worthy de Jong terug bij B.S. Leiden

Worthy de Jong is (na 1 seizoen in de Franse 2e divisie) terug bij B.S. Leiden.

Zijn verblijf in Frankrijk was geen succes. Met zijn ploeg degradeerde De Jong naar de 3e divisie. Hij wil niet in die divisie spelen en dus werd zijn driejarige contract ontbonden.

Worthy heeft voor 1 seizoen getekend bij Leiden. Er werd gezegd dat Donar en Den Bosch interesse in hem hadden. Of dat waar is? Zo ja, dan lijkt het er toch op dat De Jong in Nederland alleen voor Leiden wil spelen.

Of hij zich met Leiden zal weten te plaatsen voor een Europees bekertoernooi? Zullen prestaties met het Nederlands team voldoende zijn om een contract te verdienen in Duitsland of België? Dat is waar De Jong op hoopt.

Vincent Nguyen naar Vietnam

Nguyen naar Hanoi. De guard gaat in de Vietnamese competitie spelen voor de Buffaloes.

De club komt ook uit in de Thaise basketball super league.

Geen spelers, geen ploegen

Het is nu eind juni en de meerderheid van de ploegen heeft nog onvoldoende spelers om te kunnen spelen (minimaal 5 spelers). Zie hier een overzicht.

  1. Apollo (Amsterdam) = 0 
  2. Aris (Leeuwarden) = 0 (3 namen worden genoemd maar dat is nog niet zeker) 
  3. Basketballacademie Limburg (voorheen BS Weert) = 2 (3 namen worden genoemd, de namen van de 2 spelers die met zekerheid worden genoemd in het overzicht hebben beiden doorlopende contracten?) 
  4. B.S. Leiden = 3 
  5. Rotterdam basketball = 4 

Op dit moment 3! ploegen met voldoende spelers. Echter, de kwaliteit van die selecties ...

  • Den Bosch: Bouwknecht, Wessels, Akerboom en Oudendag zijn eredivisiewaardig. Maar dat geldt niet voor De Vries en Van den Elzen. De Pagter is nog niet gecontracteerd. 
  • Landstede (Zwolle): Nigel van Oostrum en Mike Schilder zijn eredivisiewaardig. Iets wat nog niet geldt voor Keime Helfrich, Freek Vos, Elay Wirjo en Lenno Witteveen. 
Vreemd is het beslist niet! Er zijn in Nederland te weinig eredivisiewaardige spelers. Zoals ik hier al schreef "er zijn slechts 28 spelers eredivisiewaardig. En, dat is waarschijnlijk nog te complimenteus. 

Waarom bepaalde ploegen nog niet meer namen bekend maken? Ik vermoed een kwestie van beleid, geld en gebrek aan enthousiasme bij spelers. De DBL heeft weinig te bieden. Het spelen van Europees basketball is voor veel spelers én ook clubs te hoog gegrepen.


dinsdag 27 juni 2017

Pete Miller

Pete Miller nieuwe hoofdtrainer basketballacademy RTC Noord en Donar u24
Miller erin, Mekel eruit bij Donar

Inmiddels heeft Donar het "nieuws" zelf ook naar buiten gebracht: Pete Miller is de nieuwe coach van de under 24 ploeg. Hij heeft een contract getekend voor 3 seizoenen. Wordt hij dan per het seizoen 2018/2019 de coach van Donar under 20? (Als men stopt met de under 24 competitie.)

maandag 26 juni 2017

Donar en Anjo Mekel uit elkaar

Inmiddels heeft Donar het bevestigd: de club en Anjo Mekel (assistent-coach A-team en hoofdcoach under 24 ploeg) hebben afscheid van elkaar genomen. Dit is in "goed onderling overleg" gegaan.

Pete Miller terug bij Donar

Het blijkt dan tóch zo te zijn dat Pete Miller de coach gaat worden van basketballacademie RTC Noord én de under 24 ploeg van Donar.

Hij is daarmee de opvolger van Anne van Dijk (RTC) en Anjo Mekel (Donar).

Dat Van Dijk zou vertrekken bij het RTC was mij al bekend. Ik had niet verwacht dat Miller zijn opvolger zou worden.

Op dit moment overigens nog geen bericht van Donar zelf.

Ties Theeuwkens blijft in Rotterdam

Ties Theeuwkens heeft zijn contract bij Rotterdam basketball met 1 seizoen verlengd. Dit betekent dat hij straks begint aan zijn 7e seizoen (4e seizoen van zijn 2e periode) als speler van de club.

zaterdag 24 juni 2017

Mutaties

Officieel bericht komt alleen van de club zelf. "Nieuws" is het voor de (fanatieke) volgers niet. En al is het niet van een ieder bekend c.q. door alle drie bekend gemaakt, de conclusie is (zo goed als zeker) dat Stefan Mladenovic, Tjoe de Paula en Bas Veenstra in het komende seizoen niet spelen voor Donar.

Of Stefan en Bas zullen gaan spelen voor Aris (Leeuwarden) is nog niet bekend. Ik hoop dat zij gaan meedraaien in de rotatie van Landstede (Zwolle). De club uit Overijssel behoort tot de top 4 van Nederland, de Friezen hebben die status niet.

Update: dít staat op Twitter. (Zie afbeelding.) Doorbetaalt is de juiste spelling. Mocht dit zo zijn dan is dat te meer een teken dat spelers als Roeland Schaftenaar en Nicolas de Jong voor Donar te duur zijn.

Update 2: Eric Boorsma meldt dat Pete Miller coach wordt van het RTC en Donar u24. Ik denk dat Miller coach wordt van het ITC Friesland (Heerenveen) en Aris u24. Het RTC Noord (Groningen) zou kunnen maar coach van Donar u24? Anjo Mekel blijft dat toch doen?

Update 3: Eric Boorsma meldt op Facebook dat verhaal over salarissen (doorbetaling door Donar) niet klopt. Of de rest van het indianen-verhaal wél waar is ...???

Ik denk dat Bas & Stefan de Zwolse ploeg sterker maken. Iets wat de DBL zeer hard nodig heeft. De competitie zit verlegen om spanning én vooral kwaliteit. Het niveau is al jaren dramatisch.


Chase Fieler over nieuwe club

Fieler naar België Chase over zijn nieuwe club.

Nieuwe sporthal in Weert?

Voorlopig geen nieuwe sporthal. De gemeente Weert is niet bereid om een haalbaarheidsonderzoek te financieren. Op dit moment is volgens de gemeente sporthal Boshoven goed genoeg. Over aanpassingen valt te praten. Wat goedkoper is?

Peilen

Een nieuwe peiling. Waarom iemand op partij A stemt en niet op partij B, is niet te peilen. Onderzoekers beroepen zich op interviews met kiezers, op verkiezingsprogramma's enz. Maar het is toch niet uit te leggen waarom zo veel foute partijen (CDA, CU, DENK, FVD, SGP) zo veel stemmen krijgen. Op het FVD na zouden al deze partijen zelfs verboden moet worden.

De minder foute, maar zeker geen goede partijen, als Groen Links, Partij van de Arbeid en SP, krijgen ook te veel stemmen. Dat zou in beide gevallen gehalveerd moeten worden. En verdeeld over andere partijen.

Dus
-16
-6
-4
-2
-3
-8
-5
-6
Totaal: -50

Stel een kiesdrempel in van 13%!

vrijdag 23 juni 2017

Zwemmen of schaatsen?

Leiden kiest combibad en schaatsbaan. Ik heb geen idee wat een combibad is maar het zal wel een zeer luxe jacuzzi zijn.

B.S. Leiden kan in de toekomst mogelijk gebruik gaan maken van een nieuwe sporthal. Én van een combibad en een schaatsbaan. Zo kan er het hele jaar door gesport worden.

donderdag 22 juni 2017

Kourtney Treffers blijft bij Ślęza Wrocław

Ślęza Wrocław heeft het contract met de forward verlengd. Treffers was na haar blessure van waarde in de play-offs. De ploeg won het kampioenschap.

Wel of niet beschikbaar?

Volgens Gideon is op de site van de agent van Worthy de Jong de melding 'niet meer beschikbaar' gepubliceerd als status van De Jong.

De Jong zelf meldt dat zijn agent onderzoekt welke mogelijkheden er zijn in de landen dicht bij Nederland (België en Duitsland). Of, indien nodig, Nederland zelf. Daarbij geldt ook B.S. Leiden als optie. Ondanks het geringe budget. Donar (Groningen) en Den Bosch hebben meer geld te besteden.

Donar zou willen gaan voor twee Amerikanen, en dus is er dan geen plek voor Worthy de Jong?

Bla bla bla

Bonje in basketballeredivisie. Een artikel in Trouw. Opnieuw blijkt dat het doel totaal verkeerd is!

Binnen 3 seizoenen het aantal eredivisieclubs willen uitbreiden naar 12 of zelfs 14. (De afgelopen drie seizoenen waren het er steeds 8.)

Waarom wil jij dat?!? Terwijl jij wél weet dat er niet voldoende Nederlandse spelers zijn. Ik heb het idee dat jij helemaal niet inziet dat er onvoldoende goede Nederlandse spelers zijn voor het huidige aantal ploegen. Dat er slechts maximaal 25 spelers zijn die goed genoeg zijn voor de eredivisie!

Wanneer komt het besef bij de bond én andere organisaties dat de competitie beter en spannender moet worden?

Wanneer gaat men begrijpen dat de tijd om ontwikkeling af te wachten ontbreekt? Dat zeg ik niet omdat ik ongeduldig ben maar omdat de interesse voor het basketball per dag enorm afneemt. Het gebrek aan spanning (geen gelijkwaardige competitie) in combinatie met het zeer lage niveau van de meeste organisaties, is funest. Toeschouwers nemen geen genoegen met amateurisme.

In Groningen is er de blijdschap om de gewonnen prijzen maar ook het besef dat er slechts een paar goede wedstrijden werden gespeeld door de ploeg. En dat was uitsluitend in wedstrijden om de Europe cup. In de wedstrijden om de NBB-beker en de DBL (reguliere competitie en play-offs) was het spel niet goed.

woensdag 21 juni 2017

MartiniPlaza

Vastgoedovername MartiniPlaza duurt langer dan gedacht. Dit betekent, zo vermoed ik, ook dat het bouwen van een nieuwe sporthal niet op korte termijn gaat plaatsvinden.

Jammer, maar ... Donar speelt nog altijd in een goede zaal. Én er is, indien nodig, nog de mogelijkheid om in een andere zaal te spelen met een behoorlijke capaciteit.

In Leiden is het, volgens het bestuur van B.S. Leiden, helemaal kommer en kwel.

Beschikbaar?

Volgens Gideon zijn de volgende spelers niet meer beschikbaar:
  • Worthy de Jong 
  • Robert Krabbendam (Rotterdam?)
  • Ralf de Pagter (Den Bosch volgens Kim Hermens)
  • Leroy Peterson (Aris?)
  • Gian Slagter (Apollo?)
  • Ties Theeuwkens (Rotterdam?)
Het wachten is op berichten van clubs waar zij nieuwe contracten hebben getekend.

Sporthal in Leiden?

Michael Breel over bouw sporthal. Breel (bestuurder B.S. Leiden) is teleurgesteld in het Leidse gemeentebestuur.

De bestuurders van de gemeente willen een "te kleine" hal bouwen?

Goede vooruitzichten!

Droomhuis

Dromen zijn bedrog! Niet verrassend dat er hier van alles fout is gegaan.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. "Wij" hebben zitten slapen.

Chase Fieler naar Oostende

Chase Fieler heeft een 2 jarig contract getekend met de Belgische basketballclub Oostende.

Fieler, die een back-to-back landskampioenschap won met Donar (seizoen 2015/2016 én 2016/2017), plus de supercup (seizoen 2016/2017) en de nationale beker (seizoen 2016/2017), was in het seizoen 2016/2017 niet alleen de statistisch beste speler van de Nederlandse eredivisie (DBL) maar liet ook in het Europe cuptoernooi goede cijfers noteren.

Oostende, de topploeg van België, kwam het afgelopen seizoen in eerste instantie uit in de Champions League. Zij werden de nummer 5 van hun poule. Daarop stroomden zij door naar het Europe cuptoernooi. In dat toernooi haalden zij de halve finale.

dinsdag 20 juni 2017

De Vries blijft in Den Bosch

Pim de Vries heeft zijn contract verlengd met 1 seizoen plus een optie voor nog een seizoen. Mogelijk speelt hij dus ook in het seizoen 2018/2019 voor de Bossche B.V.

De Vries is na Bouwknecht, Akerboom, Wessels, Oudendag en Van den Elzen de 6e speler die is gecontracteerd voor het seizoen 2017/2018.

Fanbase

1555 seizoenkaarten. Inclusief 690 gold cards.

Met een gemiddeld aantal toeschouwers van 3217 is het geweldig dat er nu al zo veel seizoenkaarten verkocht zijn. En dat er zo veel fans besloten hebben om geen gewone seizoenkaart te kopen maar een gold card.

Donar is trots op haar fans, de fans zijn trots op hun club.

Ongeacht de prestaties in een Europees bekertoernooi, in het komende seizoen, zal de rest van basketball minnend Nederland niet trots zijn op Donar. Noch op de fanbase van Donar.

Het is beslist niet zo dat de Donar-supporters agressieve persoontjes zijn, dat er 'hooligans' rondlopen. Het is afgunst, frustratie, jaloezie.

De fanbase (al die seizoenkaarten, het aantal toeschouwers) zorgt voor inkomsten. Dit is, in combinatie met de businessclub, goed voor een behoorlijk budget. En dat bevalt de concurrentie (en hun fans) absoluut niet.

Men vindt het oneerlijk. Noemt het een vorm van vals spelen. De meerderheid van het Nederlandse basketball wil Donar uit de DBL. Typisch Nederlands.

maandag 19 juni 2017

Harvey van Stein

Celtic PRIDE

Met de 3e pick in de NBA draft van 2017, de Boston Celtics kiezen voor ...

De Boston Celtics? zul jij wellicht denken. Ja, de Boston Celtics. Zij hebben de nummer 1 pick geruild met een tweetal aantrekkelijke picks die de Philadelphia 7Sixers in hun bezit hadden:
  • de nummer 3 pick van de 2017 draft 
  • de 1e ronde pick van de 2018 draft die de 76ers hebben verkregen van de L.A. Lakers (door een ruil met de Phoenix Suns) ÓF de 1e ronde pick van de 2019 draft die de 76ers hebben gekregen van de Sacramento Kings. De pick van de Kings wordt ingezet als de Lakers' pick niet op een plek van 2 t/m 5 valt. 
De ploeg uit Philadelphia zal de nummer 1 pick gaan gebruiken om Markelle Fultz te contracteren. Voor wie de Celtics gaan? Dit zijn de draft 'prospects'.

Gezien het verlangen om een goede verdediging te spelen (de C's hebben op dit moment een goede TEAMdefense én enkele goede verdedigers op de perimeter) én het gemis aan scorend vermogen op de perimeter zou ik gaan voor Josh Jackson (Kansas Jayhawks). 

Binding

TBG Dragons (Nijmegen/Wijchen) laat hier haar mening weten.

Zij waren dus niet aanwezig op de vergadering. Nou ja, als het klopt dat zij anders niet hadden mogen stemmen, dan is dat ook niet erg. Toekijken is zo zinvol niet. Jij vindt vanzelf jouw plek in zo'n groep.

Het is goed als kinderen een band krijgen met eredivisiespelers, en zo besluiten om te gaan basketballen c.q. ambitieus zijn/blijven om zelf in de eredivisie te gaan spelen. Maar ... buitenlanders en spelers met dubbele paspoorten kunnen ook een voorbeeld zijn.

Het JD-camp (Dourisseau is genaturaliseerd tot Nederlander maar ook nog altijd Amerikaan) toonde kortgeleden dat Dourisseau een held is van de kinderen. Zij zien in hem een voorbeeld, zij willen ook spelen in het A-team van Donar. Meiden willen net als Rianne de Roos ook eredivisie spelen en ooit uitkomen in het Nederlands vrouwenteam. Dit JD-camp werd mede door Matthew Otten (TBG Dragons) georganiseerd!

Focus op talentontwikkeling is goed. Prima zelfs! Om de focus daar op te leggen heb je de bond (beperking buitenlanders) niet per sé nodig. Je moet dit als club in de eerste plaats zelf willen en doen.

En dan zou ik mij niet richten op het opleiden van zo veel NBA-spelers per ... maar eerst op het opleiden van goede trainers en coaches. Bied gemotiveerde ouders (en anderen) de mogelijkheid om een trainerscursus te gaan volgen.

Zoals men zelf zegt zijn er niet zo veel leden. Het is dan ook erg moeilijk om voldoende goede jonge spelers te vinden.

zondag 18 juni 2017

HSVB vrouwen eredivisie

Of Groningen (om precies te zijn Haren!) in het seizoen 2017/2018 met een ploeg meedoet aan de vrouwen eredivisie is nog niet zeker. In dit bericht valt te lezen dat men op dit moment nog geen 12 speelsters heeft. Binnenkort zal duidelijk worden of er zal worden gespeeld in de eredivisie.

Onder welke naam de ploeg gaat spelen is mij niet bekend. Er zou een prijsvraag worden uitgeroepen maar wanneer? Wellicht is dat al gebeurd.

Den Bosch B.V. contracteert Van den Elzen

Stan van den Elzen is door de Bossche B.V. gecontracteerd tot en met het seizoen 2019/2020.

De 17-jarige forward (196 cm) is opgeleid door Black Eagles Rosmalen. Sinds 2015 speelt hij in de jeugdteams van de Bossche organisatie. Afgelopen seizoen had hij zijn eerste optreden in het eerste van de B.V.

Promotie divisie

Er wordt al jaren verzucht dat het niveau van de promotie divisie weinig voorstelt. Het is een competitie voor spelers die afbouwen, niet voor spelers die willen groeien. Daarom zou het als opleidingstraject ongeschikt zijn.

Er werd ook gesteld dat spelers op 20-jarige leeftijd nog niet klaar zijn voor de eredivisie (DBL). Of op zijn minst nog niet uitgeleerd zijn.

Tóch zal er nu al een plan moeten worden gemaakt dat binnen 1 jaar uitgerold moet worden! Als straks de DTL niet meer bestaat. We vinden dan spelers zich tussen hun 20e en 24e jaar goed moeten kunnen ontwikkelen maar stoppen met de DTL?!

In ruil voor de DTL komt er een under 20 competitie? Goed, maar wat als spelers zo oud zijn dat zij niet meer in die competitie mogen spelen? Wat als die spelers nog niet goed genoeg zijn voor de DBL? (Het zullen maar laatbloeiers zijn.)

Je moet dan kunnen doorstromen naar de promotie divisie én vanuit de promotie divisie moeten kunnen doorstromen naar de DBL. Hetgeen betekent dat jij als DBL-organisatie een goede samenwerking moet aangaan met 1 of meer clubs uit de promotie divisie. Die club (of clubs) zullen moeten beschikken over een under 20 ploeg dan wel een partnerschap met een club die wél zo'n team heeft.

Kijkend naar Groningen: Donar moet beter gaan samenwerken met BVG en Groene Uilen. BVG zal zelf moeten werken aan een lijn promotie divisie - jeugdopleiding. Groene Uilen zal een partnerschap moeten aangaan met Celeritas.

Ja, natuurlijk moeten spelers uit de jeugdteams van BVG en Celeritas kunnen instromen in Donar 1. Men moet er ook rekening mee houden dat jonge spelers blijven kiezen voor een opleiding buiten Nederland.

BBL vs DBL

Er wordt opgemerkt dat bestuurders van Nederlandse basketballorganisaties (NBB, FEB (oh nee, die heeft geen bestuurders!), clubs) een kijk in de Duitse basketballkeuken moeten nemen om te leren hoe het beter kan (dan wat wij nu doen).

Leuk idee maar het gaat niet werken! Waarom niet? Omdat zij Duitsers zijn en wij Nederlanders. Omdat zij Duitsland als markt hebben en wij Nederland.
  • Duitsers zijn (generaliserend) gedisciplineerd en zij werken goed samen. 
  • Nederlanders doen waar zij zelf zin in hebben (of beter nog: doen niet waar zij geen zin in hebben) en kunnen én willen niet samenwerken. Keizerrijkjes, gericht op eigen toko en niet op totale markt. 
  • In Duitsland is veel meer geld. Bedrijven zijn daar vaker bereid om aan sponsoring van basketball te doen. Zij geven daar veel meer geld aan uit. 
  • In Nederland zijn erg weinig bedrijven bereid om basketball te sponsoren. Men is in Nederland uitsluitend geïnteresseerd in voetbal (en een beetje schaatsen). 
  • In Duitsland is het gemis aan spanning in de competitie niet problematisch (in de subtop en middenmoot winnen ploegen wel vaker van elkaar dan hier in Nederland). 
  • In Nederland te weinig goede Nederlandse spelers. In Duitsland heb je veel meer goede Duitsers. 
Bouwen aan de jeugdopleiding? Dat gaat in Nederland nooit lukken! En dus krijgen wij geen goede Nederlandse spelers. Wij hebben nu, hoewel die niet in Nederland spelen, nog goede Nederlandse spelers. Als die straks niet meer spelen dan is het over. Er komt niets aan, gaat ook nooit meer gebeuren.

Tenzij: het niveau van de DBL enorm verbetert. Er zo veel geld komt dat die paar DBL-organisaties die overblijven hun jeugdopleiding enorm kunnen verbeteren. Kinderen (in een groot gebied) al vanaf 4-jarige leeftijd goed opleiden, de talenten scouten voor een basketballacademie (maar niet namens de academie competitie laten spelen!) en zorgen voor twee goede opleidingsploegen die uitkomen in goede competities. Maar of Donar ooit genoeg geld heeft om te zorgen dat al die clubs in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kinderen goed kunnen opleiden? (Te beginnen het opleiden van goede trainers en coaches!) Nee. Dus ...

zaterdag 17 juni 2017

Special Olympics

Vandaag was ik aanwezig bij de basketballwedstrijden van Special Olympics. Er deden 6 ploegen mee aan dit toernooi: BV Noordkop (Den Helder), BV Oegstgeest (waar zouden die toch vandaan komen?), Orca's (Urk) en 3 ploegen van BVG (Groningen).

In het eerste deel speelden alle ploegen 1x tegen elkaar. Op basis van de uitslagen werden er 2 poules gemaakt: poule B = nummers 1 t/m 3 van het eerste deel en poule A = nummers 4 t/m 6 van het eerste deel.

In poule A de drie teams van BVG. In poule B de andere drie ploegen. Iedereen was heerlijk fanatiek en het plezier straalde er vanaf!

Er deden spelers mee die heel behoorlijk kunnen basketballen. 1 kan er dunken. (Speler van Oegstgeest.)

Dit was de uitslag:
  1. bv Oegstgeest 
  2. Orca's 
  3. bv Noordkop 
  4. BVG 2 
  5. BVG 1 
  6. BVG 3
Na de prijsuitreiking gingen de spelers en speelsters op de foto met Thomas Koenis. Hij was uitgenodigd om de spelers en speelsters hun medailles om de nekken te hangen. 

FEB vergadering

Wát een ramp!

Landstede Zwolle is gefrustreerd over de gang van zaken rond de bekerfinale. Wat er door de partijen is gezegd weet ik niet. Het is wél vreemd gegaan. Dat neem ik Donar ook wel kwalijk.

Natuurlijk: het is een evenement van de NBB. Zij zijn officieel verantwoordelijk maar ... zij hebben het gedelegeerd. Soort mandaat. Donar heeft de organisatie (inclusief kaartverkoop) overgenomen.

Zij hadden eerder moeten bedenken dat ... er sprake zou moeten zijn van verdeling: Landstede (zeg 40%), Donar (dan ook 40%) en neutraal (resterende 20%). Gebruik daar dan in ieder geval de tribunes achter de baskets voor. Verdeel de zogenaamde hoofdtribune alsvolgt: vakken aan zijkanten en bovenste ring (balkon) zo veel mogelijk voor Landstede-fans. De vakken op de onderste ring (middelste vakken) voor de fans van Donar. De seizoenkaarthouders mag jij dan heus voorrang geven.

Wat er nu gebeurde ... 1. (in eerste instantie) weinig plekken voor Landstede (die zij overigens niet allemaal hebben gebruikt!), 2. Donar-fans die hun plek (seizoenkaart) hadden gekocht werden daar weggestuurd. Zij konden vervolgens alleen maar hele slechte plekken "kiezen". Dit zal, hopelijk, in de toekomst niet nog eens gebeuren. Maar ... dit had niet mogen gebeuren. Als organisator had jij je dit van te voren moeten beseffen. De compensatie kost nog geld ook. En dat is spijtig!

Dat vervolgens de stem van Landstede m.b.t. aantal buitenlanders niet is meegenomen in de telling is absurd. Gezien de opleiding van de Landstede basketballacademie begrijp ik dat Landstede tegen een verhoging van het aantal buitenlanders is. Dat de Zwollenaren al jaren het maximale aantal buitenlanders contracteren, en redelijk goede Amerikanen scouten, doet daar niets aan af.

Knullig dat BS Weert geen geldige afvaardiging had gestuurd c.q. geen correcte volmacht of iets dergelijks. Is er dan van te voren niet duidelijk aangegeven dat BAL geen inspraak heeft en dat er iemand van BSW, ook al geldt die persoon in het nieuwe seizoen niet meer als actieve organisatie, had moeten uitspreken of zij voor/tegen is?!?

Onbegrijpelijk én ongeloofwaardig dat een voorzitter van een DBL-club iets anders stemt dan de overige bestuurders van die club doen. Het kan gewoon niet zo zijn dat 1 persoon in een vergadering 2 petten op heeft. Ook kan het niet zo zijn dat een bestuurder zijn/haar (door clubbelangen) gekleurde overtuigingen kan uitvoeren of te sprake kan brengen in een overkoepelend orgaan.

Dit maakt het dan ook absurd dat een DBL-organisatie tegenstrijdige meningen kan uitspreken.

Ja ... een club mag iets inbrengen maar daar mag dan niet over beslist worden door iemand die bestuurder is van die DBL-organisatie of een andere DBL-organisatie!

Dit niet onafhankelijke FEB-bestuur heeft door de invulling nooit kunnen beslissen over een verbod van de 5 Mei "hal" als speellocatie. Dit mag nooit meer gebeuren. En als bestuurders te dom zijn om in te zien dat dit verbod moet worden uitgesproken dan zijn zij voor de duvel niks waard!

2 mogelijke nieuwe organisaties (ook al onbegrijpelijk dat men nog altijd denkt aan het toevoegen van organisaties!). Waarom die anderen niet? Ook al hebben zij geen recht tot inspraak.

Over de uitgebrachte stemmen ....
  • Aris = voor (dat zij onvoldoende Nederlanders kunnen werven zal heus waar zijn maar ik vind niet dat men zo veel moeite moet doen om Aris (of wie dan ook) te redden!) 
  • Donar = voor Willen een spannende competitie? 1. Dat staat in mijn ogen geheel los van de nationaliteit van spelers, 2. Waarom hoor ik de club dan niet zeggen dat de competitie gesaneerd moet worden? Ontdoe de DBL van de zwakke ploegen. (En ja, het is best mogelijk dat Donar ooit een zwakke ploeg is. Dat is zij in het verleden wel geweest.) 
  • Apollo = tegen. Waarom? 
  • B.S. Leiden = tegen. Waarom? 
  • Den Bosch = tegen. Waarom? 
  • Rotterdam = tegen. Waarom? 
  • de 5 bestuursleden zijn allen voor. Waarom? Verburg "Om Aris te behouden". Wát een kolder! Als jij zó denkt én beslist ben jij geen knip voor de neus waard. 
De verschillende FEB-besturen (de samenstelling veranderde nogal eens) hebben allen prutswerk geleverd. Mijns inziens hebben zij overigens wél gelijk met hun argumentatie om af te treden. Dat er figuren zijn die serieus menen dat er door een persoontje iets gezegd is omwille van het totale Nederlandse basketball is even zielig als lachwekkend. Als jij serieus denkt er sprake is van bezorgdheid over het Nederlandse basketball dan heb jij ze niet alle zeven op een rijtje. 

Wanneer de eerstvolgende FEB vergadering zal plaatsvinden? Ik gok 2313. Heeft u zo veel geduld? Volgens deathclock.com ben ik in 2028 niet meer in het land der levenden. 

Lulkoek?

Ik geloof niet dat dit gewauwel van de bestuurder van de Besloten Vennootschap serieus en oprecht is.

Voor alle duidelijkheid: het is een gevoel, en dus geen bewering!

vrijdag 16 juni 2017

FEB bestuur afgetreden

Het bestuur van de FEB, dat de DBL leidt, is per direct afgetreden. Deze personen vormden het bestuur:
  • Marcel Verburg (Voorzitter) 
  • Henk Alkema (Penningmeester) 
  • Bert Kragtwijk (Technische Zaken) 
  • Ramses Braakman (Commerciële Zaken en Communicatie) 
  • Martien Jonker (Secretariaat en Competities)
Naar verluidt speelden er meerde zaken die tot deze beslissing hebben geleid maar ... een belangrijke reden was het "lekken" van de beslissing om het aantal buitenlanders te verruimen van 4 naar 5.

In de vergadering was afgesproken dat het bestuur van de FEB dit zou communiceren maar een bestuurder van een DBL-organisatie (Bob van Oosterhout (Den Bosch B.V.)) bracht het nieuws al eerder, en wel op negatieve wijze, naar buiten. Hoezo handelen in het belang van het Nederlandse basketball?

Met het aftreden van dit bestuur ligt op dit moment alles stil. Het FEB bestuur is van mening dat de DBL-organisaties de zaken nu maar zelf moeten gaan regelen. Wat hopelijk niet zal gaan gebeuren. De competitie moet worden georganiseerd door een onafhankelijke partij!

In het demissionaire bestuur zat o.a. Marcel Verburg van B.S. Leiden (voorzitter van de Leidse club). Zoiets is zeer onwenselijk.

Zorg en Zekerheid verlengt sponsorcontract

Zorg & Zekerheid blijft de komende 3 seizoenen aan als sponsor van basketballclub B.S. Leiden. Door beide partijen is een nieuw contract, met een optie voor een 4e seizoen, gesloten.

donderdag 15 juni 2017

Donar: 5 buitenlanders?

De bestuurders van de verschillende DBL organisaties hebben, ondanks de afwezigheid van BS Weert en Landstede (Zwolle), ingestemd met een verhoging van het aantal buitenlanders: van 4 naar 5.

Donar heeft nu 2 buitenlanders gecontracteerd: Drago Pasalic (Kroaat) en Brandyn Curry (Amerikaan). Er kunnen nog 3 buitenlanders worden aangetrokken maar de club laat weten nog 2 buitenlanders aan te trekken.

Dat suggereert dat de 2 nog beschikbare plekken in de selectie niet zullen worden ingevuld door spelers als De Jong (Nicolas en/of Worthy), Kok, Van der Mars en/of Schaftenaar (Olaf en/of Roeland).

Welke buitenlanders (vermoedelijk Amerikanen) komen er?

Nick op zijn oude dag naar Den Bosch

Nick Oudendag is overgestapt van Landstede (Zwolle) naar Den Bosch. De center heeft een contract getekend voor 2 seizoenen.

Nick Oudendag vertrekt naar Den Bosch
Oudendag nieuwe center Den Bosch

Erik Braal interview OOG

Interview met Erik Braal voor OOG radio.

Licentievoorwaarden

Een van de licentievoorwaarden van de DBL is dat een club een team inschrijft voor de DBL én een team voor de DTL.

Afgelopen seizoen werd de u24 van Aris uit de DTL gehaald (notabene door de NBB en niet de FEB) vanwege slechte resultaten. Heel begrijpelijk en dus in mijn ogen terecht. De DTL is er weliswaar voor de ontwikkeling van jonge spelers maar als die jonge spelers van een ploeg niet het niveau hebben van hun leeftijdsgenoten dan hebben zij in die competitie niets te zoeken. Probeer dan eerst maar beter te worden middels training en het spelen van wedstrijden op een lager niveau. Er wordt daarover zo vaak gezegd: dan leer je niets, je moet weerstand opdoen. In principe waar maar je kunt ook op een lager niveau wél leren. Het hangt er maar vanaf hoe jouw methode, en dus leerproces, is. Welke doelen stel jij? Hoe wil jij die bepalen? (Zogenaamd methodisch handelen.) Hoe ziet het persoonlijk ontwikkelingsplan er uit?

Op twitter laat Gideon in een tweet weten dat hij vermoedt dat Aris voor het seizoen 2017/2018 geen u24 zal weten samen te stellen. Zou mij niet verbazen als dat waar is. Mijn conclusie: dan hoort Aris niet thuis in de DBL.

Beter is het dan om de focus op de DTL (ontwikkeling van spelers op de lange termijn) ten koste te laten gaan van een ploeg in de DBL. Voor de gehele DBL is dat ongunstig (en ik vind ook dat de DBL geen zwakke ploeg kan gebruiken!) maar voor Aris maakt het weinig verschil. Waarom zou Aris niet mogen spelen met een zwakke ploeg en mogen Weert, Apollo, Rotterdam en Leiden dat wel?

De FEB moet gewoon eindelijk eens optreden en de zwakke ploegen uit de DBL zetten!

Tony van den Bosch

Tony van den Bosch moet bij Aris nog iets afmaken

Hij neemt geen spelers mee van een vorige ploeg. Hij gaat bouwen aan een nieuw team. Solide verdediging die resulteert in een goede aanval.

Ik hoop dat Aris het aantal buitenlanders flink beperkt! De afgelopen paar seizoenen vormden zij namelijk de zwakke schakels. Ondanks, wellicht juist dankzij, het feit dat er topscorers in de ploegen speelden.

TEAMspelers zijn hard nodig!

Van 4 naar 5

Er is gestemd en dit is de uitkomst.

8 ploegen ... wie heeft wat gestemd? Stelling: aantal buitenlanders uitbreiden van 4 naar 5.

Even een gok.
  1. Apollo (Amsterdam) = tegen (coach Faydherbe wil spelen met Nederlanders)
  2. Aris (Leeuwarden) = voor 
  3. BS Weert = niet gestemd maar zou denk ik tegen zijn (basketball academy)
  4. B.S. Leiden = voor 
  5. Donar = tegen (gaat in het nieuwe seizoen in Europa spelen met maximaal 2 Amerikanen (en 1 Kroaat) of zelfs 2 buitenlanders) 
  6. Den Bosch = tegen (lees dit verhaaltje
  7. Rotterdam = voor 
  8. Zwolle = niet gestemd maar zou denk ik voor zijn 
Ofwel: 3 vs 3 gezien de opkomst. En 4 vs 4 als iedereen had gestemd. Geen meerderheid, zo lijkt het. Waarom dan toch een uitbreiding? Gezien het internationale recht waar alle landen om ons heen zich al aan hielden? Op zich goed (je wilt, zowel club als bond, geen dure rechtzaak voeren) maar het toont dan maar weer eens aan hoe amateuristisch zaken worden afgehandeld. Lijkt er op dat er geen sprake is van beleid maar van ad hoc inspelen op mogelijke dreigingen. 

Of is het omdat B.S. Leiden, in de persoon van de voorzitter van de FEB, een doorslaggevende stem heeft? Zo ja dan is dát een bevestiging dat een bestuurder van een DBL-organisatie geen zitting mag nemen in het FEB-bestuur!

Nog 2 Nederlanders?

Donar gaat in Europa spelen met maximaal 2 buitenlanders. Geen 2 Amerikanen want Pasalic is een Kroaat. (Of is het zo dat jij als club wel meer dan 2 buitenlandse spelers mag hebben, echter maar 2 Amerikanen (c.q. niet EU)?) Ik kan dat niet vinden in de regels van de Champions League.

'Homegrown', dus opgeleid in het thuisland, is wel duidelijk. Hier voldoet Donar nu al aan met Slagter, Royé, Hoeve, Koopmans en Maring.

Gaat Donar dan nog 2 Nederlanders contracteren? Want waarom zou jij 2 Amerikanen contracteren als er maar 1 mag spelen? Of kiest en voor 1 Nederlander en 1 Amerikaan?

Als er wordt gekozen voor 1 Amerikaan (power-forward? als opvolger van Chase) en 1 Nederlander is die Nederlander dan een back-up (bijvoorbeeld Bas Veenstra?) of toch een potentiële starter (Worthy de Jong/Nicolas de Jong)?

Voor welke positie kiest men dan eventueel nog een Amerikaan?
Small-forward? En wie zal dat dan zijn? (DeJuan Wright? Bill Clark?)
Of power-forward? Wie zal dat dan zijn? (Clayton Vette?)

Toch een terugkeer van Andrew 'Drew' Smith? Die geldt als Let. (Heeft een Amerikaans en Lets paspoort.)

Extra artikelen:
basketball champions league chief executive praises philosophy fiba-competition
pro basketball league voert homegrown player rule in vanaf 2018 (met commentaar op BeNe bekercompetitie)
Pro Basketball League voert Homegrown Player Rule in vanaf 2018/2019 (met commentaar op BeNe league)

woensdag 14 juni 2017

Donar voorronde Champions League?

Zoals het nu lijkt speelt Donar opnieuw de voorronde van de Champions League, en is de ploeg niet rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Of de ploeg, als zij veroordeeld is tot het spelen van de kwalificatieronde, 1 of 2 voorrondes speelt is nog niet bekend.

Aris presenteert nieuwe coach

Tony van den Bosch. 2004 - 2007 coach van Giants (Bergen op Zoom). Update: 2007-2008 coach van Aris (Leeuwarden).

Nu de coach bekend is, Aris zal hem morgen uitgebreid presenteren op hun website, kan het samenstellen van de ploeg beginnen.

Vraag: is Van den Bosch überhaupt geïnteresseerd in spelers van Donar?

Roosters

Het is medio juni en de meeste DBL-clubs publiceren weinig nieuws over hun ploegen voor het nieuwe seizoen.

Dat is niet zo vreemd. 8 ploegen maar niet meer dan 20 goede Nederlanders. (Als het er geen 10 zijn.)

Apollo: is er wel een speler met een contract voor het nieuwe seizoen? Aron Royé is daar vertrokken. Zelfs daar deed de club geen mededeling over.

Aris (Leeuwarden): maakte recent (11 Juni) bekend zich ook voor het nieuwe seizoen te hebben ingeschreven. Ondanks dat het nog geld tekort komt. Wil binnenkort namen van spelers (en coach) bekend maken.

BS Weert: is er een speler met een doorlopend contract? Kasper Averink maakte de overstap naar Rotterdam. Hierover deed de Weertse club geen mededeling.

B.S. Leiden: Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn hebben alle drie doorlopende contracten. Inmiddels is bekend dat Paul Vervaeck zijn contract met 1 seizoen heeft verlengd. De coach voor het nieuwe seizoen is dus bekend. Jan Driessen is weg (naar Lokomotief Rijswijk) en Thomas Koenis is teruggekeerd bij Donar (Groningen). Verder nog geen berichten. Dat vinden de Leidse fans niet vreemd. Het is nog geen september verzuchten zij.

Donar: heeft de selectie bijna compleet. Nog 2 spelers. Waaronder de opvolger van Chase Fieler. Inmiddels vastgelegd: Erik Braal (coach, 3 seizoenen), Sean Cuningham (shooting-guard, 2 seizoenen), Jason Dourisseau (small-forward, aanvoerder, 2 seizoenen), Arvin Slagter (shooting-guard, 2 seizoenen), Drago Pasalic (center, 2 seizoenen), Aron Royé (point-guard, 2 seizoenen), Brandyn Curry (point-guard, 1 seizoen), Thomas Koenis (center, 3 seizoenen), Tim Hoeve (point-guard, 1 seizoen), Sjoerd Koopmans (small-forward, 1 seizoen), Daan Maring (power-forward/center, 1 seizoen).

Den Bosch: maakte de afgelopen weken bekend dat ...
  • Silvano Poropat hun nieuwe coach is (contract getekend voor 2 seizoenen)
  • Maarten Bouwknecht zijn contract is open gebroken en hij nu tot en met het seizoen 2018/2019 blijft 
  • Kees Akerboom zijn contract heeft verlengd met 1 seizoen 
  • Stefan Wessels zijn contract heeft verlengd met 2 seizoenen 
Rotterdam: heeft de volgende spelers gecontracteerd ...
  1. Michael Kok (1 seizoen)
  2. Kasper Averink (1 seizoen) 
  3. Coen Stolk (1 seizoen) 
Armand Salomon (coach) had blijkbaar een doorlopend contract.

Landstede (Zwolle): geen mededeling. Op Twitter een bericht van Gideon van der Hijden dat Juwann James daar gaat spelen. Maar de Zwolse club heeft daar zelf nog helemaal niets over gezegd.

Kijkend naar welke goede Nederlandse spelers er zijn (sommigen liggen dus al vast)
  1. Kees Akerboom 
  2. Maarten Bouwknecht 
  3. Sean Cunningham 
  4. Jason Dourisseau 
  5. Dexter Hope
  6. Dimeo van der Horst 
  7. Rogier Jansen
  8. Mohamed Kherrazi
  9. Thomas Koenis
  10. Stefan Mladenovic
  11. Nigel van Oostrum
  12. Craig Osaikhwuwuomwan 
  13. Nick Oudendag
  14. Sergio de Randamie
  15. Aron Royé 
  16. Olaf Schaftenaar 
  17. Arvin Slagter 
  18. Jessey Voorn 
Dan is er weinig over. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat er te veel DBL-ploegen zijn. Ook als het maximum aantal buitenlanders wordt verhoogd van 4 naar 5.

Kasper Averink, Michael Kok, Ralf de Pagter, Rens van Ravenstein, Max van Schaik, Mike Schilder, Coen Stolk, Ties Theeuwkens, Bas Veenstra en Jeroen van Vugt zijn eredivisiewaardig. En daar houdt het dan mee op.

28 spelers, 8 ploegen. Terwijl jij als coach toch zeker 10 spelers in jouw ploeg wilt hebben. Natuurlijk kun jij kiezen voor mindere spelers. Als wij echter de eredivisie in leven willen houden dan moeten wij het kaf van het koren scheiden. Spelers van de b-garnituur (of nog slechter) in de competitie houden is de doodsteek voor het Nederlandse basketball!

dinsdag 13 juni 2017

ULEB EuroCup

EuroCup basketball 2017/2018

Geen Nederlandse vertegenwoordiger. De Nederlandse kampioen (Donar) heeft zich ingeschreven voor de FIBA Champions League. (Of zij een of meer voorrondes moeten spelen is nog niet bekend.)

Er is nog ruimte voor inschrijvingen. Maar het lijkt mij voor geen enkele andere Nederlandse club zinvol om zich in te schrijven voor dit toernooi. Te hoog niveau, te duur.

Groot of klein?

Nog 2 plekken beschikbaar. Donar zoekt nog naar een opvolger van Chase Fieler. Wat voor type speler gaat dit worden?

  • Een redelijk grote, lichtvoetige powerhouse als Clayton Vette? 
  • Een stevige, grote man met een goed schot als Roeland Schaftenaar? 
  • Een fysiek sterke speler als Jito Kok? 
  • Een atletische speler die fel is en zo energie kan toevoegen aan het spel als Bill Clark? 
En ... wat voor speler zoekt men voor de laatste plek? 
  • Een back-up power-forward? 
  • Een small-forward? 
  • Een center?
Indien men kiest voor een back-up power-forward wat voor type is dit dan? En hoeveel is de club bereid om voor hem te betalen? Opties: Bas Veenstra, Olaf Schaftenaar. 

Een small-forward? Gaat het dan om een speler met een (sterke) drive naar de basket? Een schutter? In hoeverre is de terugkeer van DeJuan Wright denkbaar? Of Bill Clark? Wat te denken van het contracteren van Worthy de Jong?

Een center? Schuift Drago Pasalic dan door naar de power-forward positie? Is Nicolas de Jong dan een optie? Of Thomas van der Mars?

Met spelers als Wright, Worthy de Jong, Clark gaat de ploeg nog meer 'small ball' spelen. Dat is modern en past denk ik ook wel bij de spelers én de speelstijl waar coach Erik Braal de voorkeur aan geeft.

Met spelers als Nicolas de Jong en Roeland Schaftenaar wordt het spel in mijn ogen trager. En zal men dichter bij de ring spelen. Als de tegenstander in staat is om een goede inside-outside game met een goede passing-game te spelen dan is men wellicht kwetsbaar (rotatie).

Een speler als Clayton Vette zit daar zo'n beetje tussen in. Dat geldt eveneens voor Thomas van der Mars. Of dat past bij de spelers die reeds gecontracteerd zijn? Ik ben vaak sceptisch als het gaat om een tussen-oplossing.

Lance Jeter naar JL Bourg basket?

Het lijkt er op dat Lance Jeter in het nieuwe seizoen zal uitkomen in de Franse Pro A divisie. En wel voor JL Bourg basket.

Update: de Franse club heeft inmiddels een bericht op haar site geplaatst. Jeter is inderdaad gecontracteerd.

Deze Franse club heeft wel een link met Donar: in 2013 contracteerde Donar de Amerikaanse forward Dan Coleman. Hij kwam eerder in actie voor de universiteit van Minnesota (tot 2008), A.D. Vagos (Portugal), J.L. Bourg basket (Frankrijk), Vichy (Frankrijk) en in het seizoen 2012/2013 voor Joensuun Kataja (Finland).

Mogelijk gaat er nu dus een speler van Donar naar J.L. Bourg basket, en wel zonder tussenstation.

Of, als Jeter daar inderdaad gaat spelen, het een succes wordt? In Duitsland verliepen twee pogingen niet zo succesvol.

7 nationale kampioenen ingeschreven voor Champions League

7 nationale kampioenen bevestigen inschrijving voor champions league. (Engelstalig artikel van de website van de Champions League.)

Jeugdspelers verlengen hun contracten

Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans en Daan Marink hebben allen hun contracten met 1 seizoen verlengd. Donar beschikt hiermee nu over 10 spelers. Er is nog ruimte voor 2 spelers.

Aangezien de club nog op zoek is naar een opvolger van Chase Fieler vermoed ik dat Bas Veenstra niet zal terugkeren.

Het aantrekken van Aron Royé, en de aanwezigheid van Arvin Slagter en Sean Cunningham, zal denk ik tot gevolg hebben dat ook Stefan Mladenovic zal vertrekken.

Of Stefan en Bas de overstap, al dan niet op huurbasis, maken naar Aris of wellicht kiezen voor een andere club (bijvoorbeeld Landstede) is een kwestie van afwachten.

Tjoe de Paula zal, zo vermoed ik, dan ook niet blijven. Of hij naar een andere eredivisieploeg gaat? Ik denk dat hij zich gaat richten op een maatschappelijke carrière en weer gaat spelen voor Hoppers (Hoorn).

De Jong ones

Nicolas de Jong en Worthy de Jong hebben beiden hun contracten met hun Franse werkgevers beëindigd. Nicolas wil zijn geluk gaan beproeven bij in een ploeg die meedoet aan een Europese bekercompetitie. Worthy zal ook zo zijn wens hebben om zijn kunsten te kunnen etaleren maar zal vooral het plezier terug willen vinden.

Hoe groot is de kans dat zij voor een Nederlandse ploeg gaan spelen? En voor welke ploeg(en) is dat dan? Ik bespreek de 3 (meer zijn er mijns inziens niet) opties.
  1. B.S. Leiden maakt kans op Worthy. Hij zei tenminste ooit (althans zo herinner ik het mij) dat hij niet voor een andere Nederlandse club zou willen spelen. Leiden zag vorige week twee Nederlanders vertrekken (Thomas Koenis en Jan Driessen), zag de publieke belangstelling het voorbije seizoen opnieuw verder afnemen. 
  2. Den Bosch zal mogelijk, met het oog op het naderende einde van de carrière van Kees Akerboom, proberen om Worthy te contracteren. Zij spelen in het komende seizoen niet in een Europese bekercompetitie. De ambitie is er wél voor de toekomst. 
  3. Donar heeft nu 7 spelers. Eigenlijk is er behoefte aan twee power-forwards. Maar ... er lijkt mij ook nog wel ruimte voor een small-forward en een goede center. (Drago Pasalic kan als power-forward spelen?) Worthy de Jong is een goede speler. Als jij een speler van het kaliber W. de Jong kunt contracteren dan laat je die kans toch niet zo maar passeren? De Groningers willen in het nieuwe seizoen meedoen in de Champions League. Het afgelopen seizoen wisten Lance Jeter en Chase Fieler zichzelf te promoten bij andere clubs in Europa. Daarbij ... kiest Donar wellicht voor een rotatie van 12 goede spelers? Leent de club jonge Nederlanders uit aan Aris en houdt men deze jeugdspelers niet in de selectie als bankspelers?

maandag 12 juni 2017

Nicolas de Jong op zoek naar nieuwe club

Nicolas de Jong verlaat CCRB (Champagne Chalon Reims Basketball).

Hij wil graag spelen voor in ploeg die meedoet aan een Europese bekercompetitie.

Hooligans verzieken basketball (Griekenland)

Harvey van Stein nieuwe coach Lions

Harvey van Stein is de opvolger van Molly McDowell.

McDowell is kortgeleden in dienst getreden bij het CTO. Van Stein, die vorige maand als speler van Landslake Lions kampioen van de mannen promotie divisie werd, gaat nu de vrouwen eredivisieploeg van Lions leiden.

Van Stein was in Groningen speler (Donar), assistent-coach van het A-team van Donar (toen Hakim Salem de coach was) en trainer/coach van een jeugdteam van Donar (RTC Noord under 18).

Ook Akerboom en Wessels blijven toch spelers Den Bosch B.V.

Akerboom en Wessels hebben beiden hun contracten verlengd.

Akerboom tot en met het seizoen 2017/2018, dus met 1 seizoen. Wessels tot en met het seizoen 2018/2019, derhalve met 2 seizoenen.

Mijn verwachting was dat beide spelers hun dienstverband bij de Bossche B.V. zouden beëindigen. Akerboom met pensioen, Wessels afbouwen (bij Apollo) in combinatie met een maatschappelijke carrière. Dit omdat beide spelers (in mijn ogen) over hun hoogtepunt heen zijn.

Beiden, met name Wessels, zijn nog wel nuttig voor hun ploeg maar hebben hun beste tijd gehad.

Eerder werd al bekend gemaakt dat Maarten Bouwknecht de komende 2 seizoenen werknemer is van de B.V. uit 's Hertogenbosch.

Worthy de Jong verlaat S.O.M.B.

Worthy de Jong had een contract tot en met het seizoen 2018/2019 maar in overleg met zijn werkgever (S.O.M.B.) is het contract ontbonden.

Begrijpelijk. De ploeg deed het niet goed en de berichten over "chaos" waren allerminst positief.

Of De Jong terugkeert bij Leiden of juist zijn geluk elders gaat beproeven is nog niet bekend.

Van 4 weer naar 5?

Overleg van de FEB om het aantal buitenlandse spelers uit te breiden van 4 naar 5. Het is een wens van met name Aris (Leeuwarden).

Maar ... is Aris wel een van de ploegen die daar het meest van profiteert? Gezien het feit dat de club uit Leeuwarden de afgelopen jaren steeds het maximum aantal buitenlanders contracteerde in tegenstelling tot clubs als BS Weert en Apollo (Amsterdam) zou je denken van wel. Ook als je kijkt naar de salariskosten (een Amerikaan is goedkoper dan een goede Nederlander) zou jij geneigd zijn om dat te denken.

Goede Nederlander ... dáár zit 't 'm nou in. De Amerikanen die hier komen zijn lang niet allemaal beter dan de betere Nederlanders. Sterker nog: in de meeste gevallen weten zij zich niet te positief te onderscheiden noch een ploeg op sleeptouw te nemen.

En, in de DBL spelen niet de beste Nederlanders. Die spelen in Frankrijk, Griekenland, Macedonië en Duitsland. En ... de Verenigde Staten.

Goede buitenlanders zijn prijzig. Het geld daarvoor is aanwezig bij de meer kapitaalkrachtige clubs/organisaties: Donar (Groningen), de Besloten Vennootschap Den Bosch, Rotterdam basketball college en wellicht Landstede basketball (kan ook zijn dat die niet zo veel geld uitgeven aan buitenlanders maar ieder jaar goed scouten). B.S. Leiden contracteert al jaren matige buitenlandse spelers.

Ik denk dus eerder dat met name Donar profiteert van een verruiming van het aantal buitenlandse spelers. Terwijl ik eigenlijk hoop dat Donar vaker kiest voor Nederlandse toppers (spelers als Charlon Kloof, Shane Hammink, Roeland Schaftenaar, Nicolas de Jong) en de selectie dan waar nodig aanvult met goede buitenlanders.

Media over JD basketballcamp

Dourisseau zet zich in voor jeugd tijdens basketbalkamp (rtv Noord)
Kinderen basketballen met Dourisseau (Dagblad van het Noorden)

zondag 11 juni 2017

Aris schrijft zich in voor DBL

Ondanks dat het budget van € 270 000 nog niet compleet is heeft Aris Leeuwarden inmiddels tóch besloten om zich opnieuw in te schrijven voor deelname aan de Dutch basketball league. Hopelijk zal het financieel gezien geen teleurstelling worden! Een dergelijke klap kan het Nederlandse basketball slecht incasseren (na de rampen in Den Helder en Den Bosch).

Aris blijft behouden voor de eredivisie

Als meedoen belangrijker is dan presteren dan hoop ik dat de selectie zal bestaan uit jonge Nederlanders! Zoals men het ook in Weert doet.

Donar (Groningen) is bereid om jonge spelers uit te lenen zodat zij zich, door te spelen, kunnen ontwikkelen. Aris hoopt de komende weken namen bekend te maken.

Mag ik enkele schoten voor de boeg doen? Dexter Hope, Leroy Peterson, Torben Tönjann, Stefan Mladenovic, Bas Veenstra, Craig Osaikhwuwuomwan, Bas de Jong, Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans en Daan Maring?

Is het positief dat Aris ook in het nieuwe seizoen meedoet? Als ik puur naar het komende seizoen kijk vind ik van niet. Mijn verwachting is namelijk niet dat de club een ploeg zal (kunnen) samenstellen die de top 4 weet te halen. En, de DBL heeft ploegen nodig die concurreren om een plek in de top 4.

Op de langere termijn is het hopelijk wél positief. Maar ... het is dan wél van belang dat de club blijft inzetten op het contracteren van jonge Nederlanders én dat jonge Nederlandse spelers bereid zijn om te verhuizen naar Leeuwarden! Sinds jaar en dag hebben de Leeuwardenaren moeite om Nederlandse spelers aan te trekken.

Jason 'JD' Dourisseau basketballcamp dag 2

Ook dag 2 was top! Er kunnen niet genoeg kampen zijn. Hoe meer, hoe beter!

Vandaag, zondag 11 Juni, arriveerde ik een paar uren later dan gisteren: om half 12.

De speelsters en spelers waren bezig met het vervolg van hun circuit-training.

's Middags, na de lunchpauze (om de broodnodige calorieën aan te vullen), mochten de kinderen partijtjes spelen. Liefhebbers mochten 4 tegen 4 spelen tegen de coaches. 3 ploegen wisten zelfs te winnen van de coaches.

Na een show van het Legacy danceteam (de fameuze cheerleaders die wedstrijden van Donar voorzien van extra show) werden 10 all stars gekozen. Zij speelden nog een all star wedstrijd.

Aan het einde van de dag waren er nog 3 extra onderscheidingen: beste statische speler, meest verbeterde speelster en beste speler van het kamp.

In de all star game had de mvp van het kamp zijn kunsten duidelijk laten zien: technisch vaardig (dribbel, drive), werklust (ging keer op keer, waarbij vaak met succes, voor de aanvallende rebound) en sociaal (had voldoende oog voor zijn medespelers, zo vond hij herhaaldelijk de center vrij onder het bord). Een zoektocht op zijn naam leert dat hij 13 jaar oud is, in het seizoen 2016-2017 speelde voor Black Eagles (Rosmalen) en de twee seizoenen daarvoor bij Uball (Utrecht).

Volgend jaar zien de coaches de kinderen (meer?) graag terug. Met 91 deelnemers was de opkomst al heel goed maar wellicht kunnen er nog meer bij in de toekomst?

zaterdag 10 juni 2017

Jason "JD" Dourisseau basketballcamp dag 1

Vandaag, zaterdag 10 Juni, de 1e dag van het JD basketballcamp. Het is de 1e jaargang. Gewoonlijk hebben dit soort evenementen de tijd nodig om te groeien, zich te ontwikkelen. Waarschijnlijk zal ook het JD camp zich de komende paar jaar verbeteren.

Toch zeg ik nu: dit was al heel goed! De kinderen hadden het zichtbaar enorm naar hun zin. De coaches zorgden voor prima begeleiding. Matthew Otten en Vincent van Sliedregt waren gepassioneerd en komisch.

Jason is, zoals ik hem ken als speler van Donar, een rustige betrouwbare factor. Gedreven als coach in de finale, duidelijk in zijn uitleg (het maken van 'slides' als je verdedigt, schottechniek bij een schietoefening).

Na een uitgebreide warming-up (geen overbodig luxe als je 's ochtends al om 9:00 uur begint) werden de kinderen verdeeld in 6 groepen en werden er diverse oefeningen gedaan:
  • speedladder 
  • techniek (met ballon, tennisbal en basketball) 
  • lichaamsbeheersing (met een grote "kantoorbal") 
  • passing 
  • schieten (met gebruik van videobeelden) 
  • schieten 
Daarna werden er partijtjes gespeeld. Tussendoor was er nog een 'fopspel' (Er werd gedaan alsof jij de bal toegespeeld kreeg. Als jij jouw handen liet zien om te vangen maar de bal werd NIET gegooid dan was jij af. Als de bal wél werd gegooid maar jij ving hem niet was jij óók af.)

Ook was er het 'stuit en klap' spel. Als de bal stuiterde moest jij klappen. Maar ... als jij klapte als de bal niet stuiterde dan was jij af.

De kinderen waren heerlijk fanatiek. Vincent (van Sliedregt) en Matthew (Otten) wisten de kinderen, waar nodig, te enthousiasmeren. Daar hoefden zij weinig moeite voor te doen. Alle kinderen waren dol enthousiast.

Aan het einde van de dag mochten de kinderen op de foto met de kampioensbeker (voorzien van netje) en konden zij een handtekening krijgen van hun held. (Daar heb ik ook even gebruik van gemaakt zoals je ziet.)

De meeste kinderen wonen in de buurt van Hoogezand en Groningen maar, er zijn ook deelnemers uit Culemborg en Nijmegen.

Morgen, zondag 11 Juni, de 2e dag. Bonus; de cheerleaders van het Legacy dance team komen langs!

Bouwknecht blijft Bosschenaar

Tegen mijn verwachting in blijft Maarten Bouwknecht speler van Den Bosch. Ik had verwacht dat hij de overstap zou maken naar B.G. Göttingen maar zijn contract bij de Bossche B.V. is open gebroken en met 2 seizoenen verlengd (tot en met het seizoen 2019/2020).

De Bossche club doet op haar website melding van het seizoen 2018/2019. In mijn ogen is dat taalkundig gezien onjuist. Het doorlopende contract (dit liep tot en met 2017/2018) is met 2 seizoenen verlengd. Dan gaat men taalkundig gezien uit van de einddatum van het oorspronkelijke contract. Als hij volgens het nieuwe contract tot en met het seizoen 2018/2019 blijft is sprake van een verlenging van 1 seizoen.

Zou de sponsor ook een cursus Nederlandse taal aanbieden?

Meindert van Veen assistent-coach Donar

Meindert van Veen assistent-coach Donar zo bericht het Noordhollands dagblad.

Donar zelf heeft hier nog geen mededeling over gedaan. Het Dagblad van het Noorden liet eerder ook al weten dat Van Veen assistent-coach wordt, en dat Mekel zich meer bezig gaat houden met de jeugdopleiding.

vrijdag 9 juni 2017

Special Olympics

Zaterdag 17 juni.

Locatie basketball: Struikhal ACLO sportcentrum (Groningen).

Tijd: 11:00 - 17:00 uur.

Aan dit toernooi doet o.a. BVG (basketballvereniging Groningen) mee.

Ton Boot op TROS TV

Koenis keert terug

Thomas Koenis is terug bij Donar. Hiermee komt het aantal spelers dat gecontracteerd is op 7.

100% zeker is het nog niet aangezien Donar zelf het nieuws nog niet bekend heeft gemaakt. Maar ... op Twitter doen Rebound magazine en Gideon van der Hijden er al melding van. Eric Boorsma doet dit op diens site ook. (Ik ga niet zeggen dat ik het al wist. Had het gerucht al wel gehoord.)

Update: Donar heeft het zojuist zelf bekend gemaakt!

Thomas Koenis maakte in de zomer van 2011 de overstap van Giants uit Bergen op Zoom naar Donar (Groningen). Zijn coach bij Giants was (in het seizoen 2009/2010) Erik Braal.

Koenis verliet Donar in de zomer van 2015 (hij vertrok naar B.S. Leiden).

Nu keert hij terug. En is zijn coach ... Erik Braal. Koenis is een harde werker die taken uitvoert die jij hem opdraagt. Redelijk goede verdediger die fysieke duels niet schuwt. (Kan dus mooi 1-tegen-1 gaan met Drago Pasalic op de training.) Aangezien de club er nog geen mededeling over doet is ook nog niet bekend voor welke duur hij een contract tekent. (Gaat hij dat volgende week doen als hij in Groningen is?)

Update: club en Koenis zijn een verbintenis aangegaan voor 3 seizoenen.

Koenis is, net als Sean Cunningham, zojuist afgevallen als speler van het Nederlands team. Arvin Slagter behoort nog wél tot de selectie (die nu nog uit 15 spelers bestaat).

Koenis was in zijn jeugdjaren speler van Den Helder. Hij keert daar als speler voorlopig niet terug.

Nog wat berichten uit de media:
Koenis keert terug bij Donar (Dagblad van het Noorden)
Thomas Koenis keert terug bij Donar (rtv Noord)

donderdag 8 juni 2017

Jan Driessen stapt op de trein?

Volgens een bericht op het gastenboek van B.S. Leiden vertrekt Jan Driessen bij B.S. Leiden.

Hij gaat komend seizoen voor Lokomotief (Rijswijk) spelen? Driessen had een optie maar besloot deze niet te lichten. Hij gaat zich (meer) op zijn studie richten?

Ruimte gezocht!

"Er moeten meer clubs in de DBL gaan spelen want er moeten plekken zijn voor jonge spelers zodat zij zich kunnen ontwikkelen."
  1. welke jonge spelers? De jonge spelers die nu goed genoeg zijn zouden al lang in staat moeten zijn om speelminuten te verdienen! 
  2. hoeveel buitenlandse spelers waren er afgelopen seizoen in de DBL (8 ploegen)? Apollo = 0, Aris = 4, BS Weert = 1, B.S. Leiden = 3, Donar 4, Landstede = 4, Den Bosch = 4, Rotterdam = 4. Totaal = 24. Aantal plekken in een selectie = 12. Totaal = 96. Dus per ploeg gemiddeld 9 Nederlanders. 
Wees eerlijk en geef toe dat het niveau van de Nederlandse spelers niet hoog genoeg is. De Nederlandse spelers die nu redelijk meekunnen zijn al behoorlijk "ervaren". Een enkeling is international. 

Deze Nederlanders waren ook als jonge spelers al behoorlijk goed. Ze hebben zich heus ontwikkeld maar het zijn geen spelers die in de eredivisie hebben leren basketballen. Als een coach zegt "ik wil heus met jonge Nederlanders spelen maar zij moeten wél goed genoeg zijn" dan is dat niet voor niets. Als hij jonge Nederlanders weinig tot niet laat spelen dan is dat omdat zij niet goed genoeg zijn voor een rol in zijn ploeg. 

Het is leuk als dergelijke jonge spelers dan elders terecht kunnen. Maar ... die jonge spelers moeten dat ook maar willen! Zo raar is het niet als een jonge speler dan zegt "Nou, ik kies voor mijn studie en ga dan wel bij een club op lager niveau trainen en spelen". 

Kijk ook naar het belastingstelsel! Als een Nederlander netto duurder is dan is het niet vreemd dat men voor een buitenlander kiest. Clubs hebben nu eenmaal weinig geld te besteden. Money talks, bullshit walks.

woensdag 7 juni 2017

Verschuivingen?

D.d. 9 juni aangepast. Wanneer er transfers zijn wordt onderstaand overzicht gewijzigd!

Apollo:
- Aron Royé. Wie komt er voor hem terug? Er zijn (met name vanuit Groningen) mensen die denken aan Stefan Mladenovic. Ik denk aan Dexter Hope.
+ Gian Slagter
+ Craig Osaikhwuwuomwan?

Aris:
De club heeft zich ingeschreven voor de DBL voor het seizoen 2017/2018
- Dexter Hope (naar Rasta Vechta (Duitsland))
- Craig Osaikhwuwuomwan?
+ Nathaniel Musters
+ Stefan Mladenovic
+ Niels Bunschoten
+ Leroy Peterson
+ Meshack Lufile (center, 1 seizoen)
+ Tony van den Bosch (coach)

BS Weert:
Onder contract: Yarick Brussen, Daan Rosenmuller.
- Kasper Averink. Wie komt er voor hem terug? Ook hier wordt gedacht aan Stefan Mladenovic. Ik denk aan Vincent Nguyen, Irfan Ramovic, Pim de Vries, Rens Butter of Marijn Ververs.
Vincent Nguyen, Irfan Ramovic, Pim de Vries, Rens Butter of Marijn Ververs.

B.S. Leiden:
- Jan Driessen (naar Lokomotief Rijswijk (promotie divisie))
- Thomas Koenis (naar Donar)
- Rogier Jansen?
+ Clayton Vette 1 seizoen (overgekomen van Landstede Zwolle)
+ Rens Butter 2 seizoenen
+ Marijn Ververs 1 seizoen + cluboptie 2 seizoenen
+ Sergio de Randamie
+ Worthy de Jong

Donar:
- Lance Jeter. Zijn opvolger is Brandyn Curry (die ook in de belangstelling stond van Den Bosch?)
- Chase Fieler.
- Anjo Mekel
- Andrew Smith.
- Tjoe de Paula.
- Stefan Mladenovic.
- Bas Veenstra
+ Evan Bruinsma
+ Stephen Domingo
+ Brandyn Curry 1 seizoen
+ Thomas Koenis is terug bij Donar voor 3 seizoenen
+ Tim Hoeve heeft zijn contract met 1 seizoen verlengd
+ Sjoerd Koopmans heeft zijn contract met 1 seizoen verlengd
+ Daan Maring heeft zijn contract met 1 seizoen verlengd

Den Bosch:
- Ralf de Pagter (Landstede basketball)
- Vincent Nguyen (Hanoi Buffaloes)
- Zagen Brandyn Curry (die zij waarschijnlijk graag wilden terughalen) naar Donar gaan.
- Ralf de Pagter naar Apollo?
- Steve McWhorter
- D.J. Balentine
- Justin Watts
- Charles Mitchell
+ Norville Carey
+ Keshun Sherrill (USA)
+ Mike Miklusak (USA)
+ Kevin Bleeker 1 seizoen + optie 2e seizoen
+ Pim de Vries 1 seizoen + optie 2e seizoen
+ Stan van den Elzen contract voor 3 seizoenen
+ Nick Oudendag 2 seizoenen
+ Stefan Wessels heeft zijn contract met 2 seizoenen verlengd
+ Kees Akerboom heeft zijn contract met 1 seizoen verlengd
+ Maarten Bouwknecht heeft zijn contract open gebroken en heeft nu een contract tot en met het seizoen 2018/2019

Landstede:
Onder contract: Keime Helfrich, Nigel van Oostrum, Mike Schilder, Freek Vos, Elay Wirjo, Lenno Witteveen
- Clayton Vette naar Leiden
- Nick Oudendag naar Den Bosch
- Olaf Schaftenaar? Naar Donar? De terugkeer van Bas Veenstra?
+ Jordan Gregory (1 seizoen, overgekomen van Aris)
+ Noah Dahlman
+ Ralf de Pagter (overgekomen van Den Bosch)
+ Andrew Smith?
+ Bas Veenstra?

Rotterdam:
+ Jeroen de Baat
+ Ties Theeuwkens
+ Coen Stolk
+ Kasper Averink. Hij maakte de overstap naar de club vanuit Weert.
+ Michael Kok

Den Helder Suns:
+ Tom Koopman
+ Nick Thran
+ Jarno Pomstra
+ Shem de Boer
+ Dyon Halman
+ Lavonte Dorithy

Top of tob?

"We mikken met Leiden volgend jaar opnieuw op de top vier" zo liet coach Vervaeck weten. Gezien het ontbreken van kwaliteit in de DBL is dat niet onmogelijk. Maar het behalen van (een) finale(s) zal, gezien de (verwachte) tegenstand vanuit Groningen, Zwolle en Den Bosch is dat geen makkelijke opgave.

Op dit moment zijn er 3 spelers die een contract hebben (Mohamed Kherrazi, Jessey Voorn en Floris Versteeg) en is er 1 speler in afwachting van verlenging (Jan Driessen). Fans maken zich druk om behoud van Daviyon Draper maar het probleem zit 'm niet in de buitenlandse spelers (dat waren er afgelopen seizoen 3: Draper, Jonathan Lee en Leigh Enobakhare) maar in de Nederlandse spelers.

  • Kherrazi: mist aanvallende kwaliteit (scorend vermogen), is een speler die met hard werken het goede voorbeeld geeft maar of hij ook echt een goede aanvoerder is? Positief: hij valt geen ploeggenoten af! 
  • Jessey Voorn: geen sterke verdediger maar een scorer/schutter. Hoewel hij als schutter ook niet heel degelijk is. Heeft nogal eens veel schotpogingen nodig (laag schotpercentage) om tot een redelijk aantal punten te komen. Pluspunt: kent én accepteert zijn rol. 
  • Thomas Koenis: werkt hard (indien hij lekker in zijn vel zit), kan behoorlijk verdedigen, zit redelijk bij de bal voor rebounds (maar laat de bal regelmatig uit zijn handen vallen). Aanvallend nauwelijks dreigend. Pure teamspeler. Echte role-player. 
  • Rogier Jansen: was volgens sommigen de leider van de ploeg in de play-offs (zeker de halve finale). Dan denk ik: hij nam de leiding. Maar een leider is geen speler die ruzie maakt met een teamgenoot. Een leider zorgt ervoor dat iedereen het collectieve belang dient. 
  • Floris Versteeg: sja ... wat valt er over hem te zeggen? Neemt een van de 12 plekken op het rooster in. 
  • Jan Driessen: zie Floris Versteeg. 
  • Marijn Ververs: zie Floris Versteeg en Jan Driessen. 
  • Rens Butter: zie Floris Versteeg, Jan Driessen en Marijn Ververs. 
  • Andere Nederlanders? Zie Floris Versteeg, Jan Driessen, Marijn Ververs en Rens Butter.  
Kans: veel andere ploegen (eigenlijk allen met uitzondering van Donar) missen goede Nederlanders. Dimeo van der Horst (Apollo), Stefan Wessels (Den Bosch (blijft hij!?)), Nick Oudendag (Landstede Zwolle) zijn leuke spelers maar hebben te weinig goede spelers om zich heen. De Randamie (Apollo; nu ook Nederlander), De Pagter, Van Oostrum kunnen de ploeg onvoldoende dragen.

De competitie is er dan ook bij gebaat als de betere Nederlanders samen gaan spelen! En dan heb je nog versterking nodig: Nederlanders van college (USA) of buitenlandse spelers. Maar, je moet dan wél de juiste spelers scouten!

Positief

Erik Braal "vertel niet wat slecht is maar buig het om in iets goeds".

Mensen die mij goed kennen zien meer dan mijn gemopper. Maar het klopt wel dat ik kritisch ben, en dat ik daarbij het glas vaak zie als half leeg.

Kijk met mij naar een wedstrijd en ik vertel jou eerder wat fout gaat dan goed. Ja, en daar zit jij vaker niet dan wél op te wachten. ;) Voor mij herkenbaar. Toch wijs ik, net als vele anderen, zo vaak naar "pijn"punten.

Goed dat wij (bij Donar) een coach hebben die juist probeert om de dingen te belichten die wél goed gaan. Waarom? Bekijk het filmpje! (Marc Lammers over positief coachen. Klik op de afbeelding)

Meer Curry

Curry moet Donar meer pit bezorgen (Dagblad van het Noorden)

Coen Stolk blijft bij Rotterdam basketball college

Coen Stolk verlengt contract met 1 seizoen. Ondanks het gegroeide budget zijn er (in mijn ogen) nog geen toppers gecontracteerd. Waarschijnlijk richt men zich eerst op een grote kern van Nederlanders (8 tot 10 spelers) en dan pas op 2 buitenlandse toppers. 

Stolk is afkomstig uit de jeugdopleiding van Landstede Zwolle. Tot nu toe is hij nog niet zo goed dat jij zou kunnen zeggen: hij zou nu een versterking zijn voor de Zwolse club c.q. hij zou van de Rotterdammers een ploeg kunnen maken die serieus kan concurreren met de Zwollenaren. 

dinsdag 6 juni 2017

Brandyn Curry opvolger Lance Jeter

Donar heeft Brandyn Curry gecontracteerd. Mijn verwachting: Curry is de opvolger van Lance Jeter.

Ik vond hem als speler van Den Bosch niet zo goed. De Bossche ploeg vond ik destijds ook niet zo goed. Zij haalden de finale mede omdat de scheidsrechters niet zagen dat Curry met zijn hak op de lijn stond.

In de finale was Den Bosch veel te sterk voor een destijds beperkt Donar.

Zijn laatste club was (afgelopen seizoen) Helios Suns (Slovenië). Hier speelde hij 13 wedstrijden. (Vertrok tijdens het seizoen!)
  • 7e (van 8 ploegen) in poule A van de Champions League. Nummer 8 van deze poule was Bakken Bears. (De Deense ploeg wist deze poule te halen ten koste van Tartu Rock (dat Donar versloeg in de 1e voorronde).) Curry speelde 12 wedstrijden. 27 minuten per wedstrijd. 
  • 6e (van 12 ploegen) in de Sloveense eredivisie. 
  • 1e (van 4 ploegen) in poule B van het toernooi om de Adria cup.
Een paar filmpjes:







4 speelsters verlaten landskampioenes Batouwe

Karin Kuijt, Jill Bettonvil en Loyce Bettonvil werden gisteravond kampioen van Nederland. Het drietal speelt volgend seizoen voor Herner TC in (Bundesliga) Duitsland.

Dat is jammer voor Batouwe maar goed voor het Nederlands team. Het niveau in Duitsland is beter dan in Nederland. Mooi dat deze meiden deze stap maken.

Hopelijk lukt het Batouwe om goede vervangsters te halen en zo in Nederland speelsters te blijven opleiden!

Jacobine Klerx heeft de overstap gemaakt naar Chemcatz uit Chemnitz.

maandag 5 juni 2017

Batouwe opnieuw kampioenes vrouweneredivisie

Batouwe (Bemmel) heeft de landstitel 2016/2017 gepakt. Dit seizoen was Batouwe de nummer 1 van de reguliere competitie. Adel verplicht? De ploeg, toen nog onder leiding van Van den Heuvel, begon de serie met 2 nederlagen.

Batouwe, vanaf dat was Anouk Biesters de coach, bracht de stand eerst terug tot 1 - 3. Vervolgens naar 3 - 3 en vanavond werd de beslissende 7e wedstrijd gewonnen. Resulterend in een 4 - 3 winst van de finale. Eindstand van deze 7e wedstrijd: 57 - 46. Klik op de afbeelding voor de hoogtepunten van wedstrijd 7. (Filmpje YouTube.)

Vorig seizoen werden de Lions uit Landsmeer kampioen. De club uit Landsmeer moest in het seizoen 2014/2015 nog haar meerdere erkennen (na een 3 - 0 voorsprong) in de Bemmelse formatie. De finaleserie werd toen met 3 - 4 gewonnen door Batouwe.

De ervaring van het seizoen 2014/2015 is waardevol gebleken. In dat seizoen was Batouwe niet de favoriete ploeg (Lions was toen de nummer 1 van de reguliere competitie), dat waren zij nu (immers nummer 1) wel. De zussen Biesters (captain Kris en coach Anouk) lieten weten dat TEAMgeest er voor heeft gezorgd dat de ploeg succes heeft geboekt. Jill Bettonvil zei, net als Kris Biesters, dat de ploeg na het ontslag van Van den Heuvel, terug ging naar de 'basisprincipes'. Dat de ploeg toen haar eigen spel ging spelen.

Wil jij de gehele wedstrijd terugzien klik dan op afbeelding 2. (Je kunt de andere wedstrijden uit de serie ook terugvinden op het kanaal van iBasketball.)

Het was de laatste wedstrijd uit de carrière van Kris Biesters. Wat een manier om (als aanvoerdster) afscheid te nemen.

Loyce Bettonvil is verkozen tot mvp van de finale.
Anouk Biesters is verkozen tot coach van de finale. (Ik verstond overigens speelster van de wedstrijd maar dat klopt niet.)

Anouk liet weten dat zij op dit moment niet de ambitie koestert om het komende seizoen hoofdcoach te zijn. Ik hoop dat zij op die beslissing terugkomt en na de zomer wél de coach is.

Mart Smeets over NBA Finals: 'kijk vooral als je je vrouw haat' - Bureau...

Nog 1 seizoen

Leiden verder met Vervaeck B.S. Leiden gaat (ijs en weder dienende) nog 1 seizoen door met Paul Vervaeck. De uit België afkomstige coach wist afgelopen seizoen de 3e plaats en de halve finale van de play-offs te behalen.

Een jaar eerder, toen met Eddy Casteels als coach, was Leiden de nummer 2 van de reguliere competitie. Ook toen werd de club in de halve finale uitgeschakeld.

Beide partijen (club en coach) waren mondeling reeds akkoord over verlenging van het contract. Nu de coach bekend is kan men de selectie gaan samenstellen. Mohamed Kherrazi (aanvoerder), Jessey Voorn en Floris Versteeg hebben doorlopende contracten. De club heeft een optie op Jan Driessen. (Of heeft Jan Driessen een optie?)

Financiële tegenslag is er ook. Schade aan de vloer kost de club ongeveer € 100 000. (2 Amerikanen of goede Nederlanders?)

zondag 4 juni 2017

Lachertje Eurobasket

all-stars Nederland Wat een belachelijke keuzes van Eurobasket!

Sean Cunningham, Jason Dourisseau en Drago Pasalic zijn niet gekozen. Niet voor een positie, niet voor een all-star team.

vrijdag 2 juni 2017

Vergelijken

Leidse fans klagen op hun gastenboek over hun club. Nou is dat bepaald niks nieuws. Zij doen dit al een paar jaar. (Dit is de cultuur?)

Ongelijk hebben zij bepaald niet als je het mij vraagt!
  • tijdens het seizoen lijkt men niet bezig met het verlengen van contracten van de coach en/of Nederlandse spelers 
  • als voor hen het seizoen ten einde is dan is het stil als het gaat om de buitenlandse spelers 
  • aan het einde van het seizoen is het nog altijd onduidelijk of de coach zijn contract verlengt 
  • de speelzaal is een bouwval (de fans noemen het liefkozend "de schuur" maar dat is een belediging voor een schuur!) 
Als ik dan kijk naar de andere clubs in de DBL ... (en ook Leiden zelf nog even analyseer) 
  1. Donar: verlengde tijdens het seizoen de contracten met Erik Braal (coach; 3 seizoenen), Sean Cunningham (shooting-guard; 2 seizoenen), Jason Dourisseau (small-forward. aanvoerder; 2 seizoenen), Arvin Slagter (shooting-guard; 2 seizoenen) en Drago Pasalic (center/power-forward; 2 seizoenen). Aan het einde van het seizoen werd medegedeeld dat Lance Jeter en Chase Fieler naar alle waarschijnlijkheid niet terugkeren als spelers van Donar (interesse van andere clubs (allen buiten Nederland!)). Andrew (Drew) Smith zou kunnen terugkeren. Dit is afhankelijk van welke spelers worden aangetrokken als opvolgers van Jeter en Fieler. De club is nog in gesprek met Stefan Mladenovic, Tjoe de Paula en Bas Veenstra. Over de jeugdspelers (Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans en Daan Marink wordt niets gezegd. Wel liet de club weten dat men bereid is om jeugdspelers uit te lenen aan Aris Leeuwarden (als deze club in de DBL blijft!). Aan het begin van deze week werd bekend gemaakt dat Aron Royé in het komende seizoen weer gaat spelen voor de club. Hij heeft een tweejarig contract (dus tot en met 2019/2020) getekend. Martin de Vries (technisch manager) is een man met verstand van zaken. Hij zorgt er, in overleg met de coach (heden ten dage is dat Erik Braal), voor dat er een ploeg wordt samengesteld die tijdens het seizoen uitgroeit tot een sterk team. 
  2. Landstede: (nog) geen nieuws als het gaat om de spelers (ik ga er vanuit dat Herman van den Belt ook in het komende siezoen de coach is). Volgens een gerucht zou B.S. Leiden (al enige tijd) in gesprek zijn met Clayton Vette. De Leidenaren willen hem contracteren als vervanger van Leigh Enobakhare. :) Maar dan toch wél als starter!?! Als ik hoor dat de club geen betere speler kon contracteren dan Daviyon Draper wegens gebrek aan budget, dan vraag ik mij ten zeerste af hoe zij een speler van het kaliber Vette denken te kunnen betalen. (Vette was in de finale tegen Donar de enige speler die een voldoende haalde. 1 op 1 won hij het niet van Pasalic/Smith/Fieler (afhankelijk van zijn positie) maar hij werd ook niet weggespeeld. Hij was het slachtoffer van spelen in een zwakke ploeg.) Adriaan van Bergen is de manager. Hij (ex-coach) snapt het spel goed. Weet wat een ploeg nodig heeft, en wat spelers dus moeten kunnen. 
  3. Leiden: naast wat ik eerder al aangaf het volgende. De club mist een technisch manager met verstand van basketball! Het kan best rendabel zijn om tijdens het seizoen Amerikanen te contracteren (heeft Donar in het seizoen 2014/2015 ook gedaan) maar ... dan zorg jij er wél voor dat je begint met 2 Amerikanen én een groep behoorlijke Nederlanders. Dit lukt Leiden niet. 
  4. Den Bosch: (zie artikels 'Thanks Yanks' en 'New Ho') Een nieuwe coach, nog geen duidelijkheid over de spelers (begrijpelijk). Jos Frederiks is een technisch directeur met verstand van basketball. Het was geen doen om de tegenvallende Amerikanen ook nog eens weg te sturen tijdens het afgelopen seizoen. 
  5. Rotterdam: Gertjan van der Linden is een man die verstand heeft van basketball. De club "krijgt" een ruimer budget. In mijn ogen is Salomon geen goede trainer/coach maar dat is lastig te beoordelen op basis van wedstrijden (waarbij ik eerlijk gezegd ook nog eens kijk naar het spel en niet let op zijn coaching). Michael Kok heeft zijn contract verlengd. Kasper Averink heeft de overstap gemaakt van BS Weert naar Rotterdam basketball college. 
  6. Apollo Amsterdam: een talentvolle coach (Faydherbe en assistent Van Paassen). Hoe bekwaam de technisch manager is weet ik niet. Een ex-speler is niet altijd een goede manager. De club zag Aron Royé terugkeren naar Donar. 
  7. Aris Leeuwarden: het is onzeker of de club volgend seizoen meedoet in de DBL. Als dat het geval is dan kan de club wellicht gebruik maken van jonge spelers van Donar (huurlingen). 
  8. BS Weert: ambitieus. De coach (Radenko Varagic) is fanatiek. Het budget groeit? Wel raakte de club Kasper Averink na 1 seizoen kwijt. Hij heeft de overstap gemaakt naar Rotterdam basketball college. 

Thanks Yanks

Geen gesprekken met Amerikanen Den Bosch? Volgens een artikel op de fansite van Den Bosch is de club nog niet in gesprek met haar Amerikaanse spelers van het afgelopen seizoen: Justin Watts, Charles Mitchell & D.J. Balentine.

In het artikel wordt vooral gesproken over (en met) Watts. Echter, naar het schijnt geldt het ook voor de anderen. Zoals Balentine, een speler die de club voor circa anderhalf seizoen had willen contracteren.

Het is afwachten of de Amerikanen passen in de filosofie van de nieuwe Bossche coach: Silvano Poropat.

In mijn ogen waren deze Amerikanen zeer matige teamspelers. Ook de individuele tactische en technische vaardigheden waren niet positief indrukwekkend. (Nu is dat wellicht ook iets wat de coach verweten mag worden.)

Champions League

Donar koestert dezelfde ambitie als afgelopen seizoen. (Landskampioen) Donar schrijft zich in voor de Champions League zo laat de club op haar eigen website weten.

In het voorbije seizoen (2016/2017) moest Donar (in theorie) 2 voorrondes overleven om mee te mogen doen. Helaas ... de ploeg wist de eerste voorronde (tegen het Estse Tartu Rock) niet te overleven.

De Esten verloren in de 2e ronde (dat was een kleine verrassing) van Bakken Bears (Denemarken). In het hoofdtoernooi eindigden de Denen op de laatste plaats in hun poule.

Of er het komende seizoen ook ploegen uitstromen naar het Europe cuptoernooi weet ik niet. Dat was in het seizoen 2016/2017, wat kortgeleden ten einde liep, wel het geval. Zowel vanuit de voorrondes als het hoofdtoernooi.

Mocht Donar op een bepaald moment uitstromen naar het toernooi om de Europe cup dan overtreft de ploeg hopelijk de prestatie (behalen van de 2e ronde) van de zo succesvolle jaargang 2016/2017. Wat betekent dat de ploeg dan dus minimaal de laatste 16 haalt.

donderdag 1 juni 2017

Van Zegeren is een Bear

Joey van Zegeren heeft een contract getekend bij Leuven Bears.

Van Zegeren is een avonturier. Gezien zijn levensverhaal is dat niet zo verwonderlijk.

Geboren in Zimbabwe, opgegroeid in Hoogeveen (Drenthe), verhuisde naar Zwolle en vervolgens Rotterdam (jeugdopleiding). Vervolgde zijn opleiding aan de Canarische basketball academie. Daar studeerde hij 1 seizoen. Virginia tech was zijn volgende station. Hier blijf hij niet. De reis ging verder naar Northwestern in Chicago.

Hij sloot een profbestaan in Nederland niet uit. Maar ... wij zien hem vooralsnog niet terug in de DBL. Wellicht in een Europees bekertoernooi?

Den Helder in DBL?

Den Helder heeft zich voorlopig ingeschreven voor de DBL. Zij willen met ingang van het seizoen 2017/2018 meespelen.

In mijn ogen is uitbreiding van de DBL een slechte ontwikkeling!

Nieuwe soldaten

De volgende slag vindt ergens eind september / begin oktober plaats: de supercup. Nu al moet het leger gevormd worden. Welke SEALs gaan er strijden?

Een opsomming van de verschillende functies en de soldaten die reeds zijn gerekruteerd.
  • guard/forward = 
  • forward/center = 
  • small-forward = 
  • center = 
  • power-forward = 
  • shooting-guard = Sean Cunningham 
  • point-guard = Aron Royé
  • Small-Forward = Jason Dourisseau 
  • Center = Drago Pasalic 
  • Power-Forward = 
  • Shooting-Guard = Arvin Slagter 
  • Point-Guard = 
De club is nog in gesprek met Stefan Mladenovic (guard/forward), Bas Veenstra (forward/center) en Tjoe de Paula (guard/forward).

De club kijkt rond naar opvolgers van Lance Jeter (Point-Guard) en Chase Fieler (Power-Forward).

Opties?

Point-Guard:
  1. Charlon Kloof (27 jaar, 191 cm, 88 kg); Nederlander, starter in het nationale mannen A-team, werd dit seizoen met MZT Skopje kampioen van Macedonië. Hij werd verkozen tot MVP. Zijn ploeg kwam dit seizoen uit in drie competities: Macedonische competitie, Adriatische Liga en Eurocup (ULEB). 
  2. Danny Gibson (33 jaar, 178 cm, 79 kg); Amerikaan. Was dit seizoen speler van Lukoil acadmic (Donar speelde tegen hem in de tweede ronde van het Europe cuptoernooi) en werd met deze ploeg kampioen van Bulgarije én werd verkozen tot MVP. Kent Nederland omdat hij in het seizoen 2009/2010 speler was van B.S. Leiden. 
  3. Leon Williams (wordt in juli 26 jaar, zijn lengte is 189 cm, 81 kg); Nederlander, back-up (achter Charlon Kloof) in het nationale mannen A-team, back-up point-guard van zijn ploeg BG Göttingen. De ploeg werd dit seizoen 11e (van 17 ploegen) in de 'Bundesliga'. De hoogste divisie van Duitsland. 
  4. Torey Thomas (32 jaar, 180 cm, 84 kg); Amerikaan. Speelde dit seizoen voor meerdere clubs te weten MZT Skopje (back-up achter Charlon Kloof) en AEK Larnaca (was daar uiteindelijk starter?) Kreeg bij Larnaca gezelschap van La'Shard Anderson (die overkwam van Rotterdam). AEK werd in de 1e ronde van het Europe cuptoernooi 3e in haar poule. Was dit seizoen de nummer 2 van de Cypriotische competitie. Thomas speelde in het seizoen 2008/2009 voor Donar en in het seizoen 2009/2010 voor Magixx (Nijmegen). Was van 2011 - 2016 wel succesvol. 
Power-Forward:
  1. Roeland Schaftenaar (wordt in juli 29 jaar, lengte 211 cm, 109 kg); Nederlander (starter nationale A-team). Speler van Reythmo Aegan de nummer 6 van de Griekse competitie. Is de oudere broer van Olaf Schaftenaar (forward van Landstede basketbal Zwolle). 
  2. Thomas van der Mars (26 jaar, 208 cm, 107 kg); Nederlander (speler nationale A-team). Speelde dit seizoen voor Rapla in Estland. Verloren de finale van de play-offs. Van der Mars werd verkozen voor het 1e all-star team, het team van beste buitenlandse spelers en tot beste center(!) van de competitie. (Zijn komst zou betekenen dat Pasalic als power-forward gaat spelen?)
  3. Jito Kok (23 jaar, 206 cm, 105 kg); Nederlander. Center/Power-Forward. Speler van het nationale A-team. Speelde ook bij Rapla in Estland. Als power-forward. 
  4. Clayton Vette; Amerikaan. Was in het seizoen 2016/2017 speler van Landstede Zwolle. Ook inzetbaar als center.