Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 18 juni 2017

BBL vs DBL

Er wordt opgemerkt dat bestuurders van Nederlandse basketballorganisaties (NBB, FEB (oh nee, die heeft geen bestuurders!), clubs) een kijk in de Duitse basketballkeuken moeten nemen om te leren hoe het beter kan (dan wat wij nu doen).

Leuk idee maar het gaat niet werken! Waarom niet? Omdat zij Duitsers zijn en wij Nederlanders. Omdat zij Duitsland als markt hebben en wij Nederland.
  • Duitsers zijn (generaliserend) gedisciplineerd en zij werken goed samen. 
  • Nederlanders doen waar zij zelf zin in hebben (of beter nog: doen niet waar zij geen zin in hebben) en kunnen én willen niet samenwerken. Keizerrijkjes, gericht op eigen toko en niet op totale markt. 
  • In Duitsland is veel meer geld. Bedrijven zijn daar vaker bereid om aan sponsoring van basketball te doen. Zij geven daar veel meer geld aan uit. 
  • In Nederland zijn erg weinig bedrijven bereid om basketball te sponsoren. Men is in Nederland uitsluitend geïnteresseerd in voetbal (en een beetje schaatsen). 
  • In Duitsland is het gemis aan spanning in de competitie niet problematisch (in de subtop en middenmoot winnen ploegen wel vaker van elkaar dan hier in Nederland). 
  • In Nederland te weinig goede Nederlandse spelers. In Duitsland heb je veel meer goede Duitsers. 
Bouwen aan de jeugdopleiding? Dat gaat in Nederland nooit lukken! En dus krijgen wij geen goede Nederlandse spelers. Wij hebben nu, hoewel die niet in Nederland spelen, nog goede Nederlandse spelers. Als die straks niet meer spelen dan is het over. Er komt niets aan, gaat ook nooit meer gebeuren.

Tenzij: het niveau van de DBL enorm verbetert. Er zo veel geld komt dat die paar DBL-organisaties die overblijven hun jeugdopleiding enorm kunnen verbeteren. Kinderen (in een groot gebied) al vanaf 4-jarige leeftijd goed opleiden, de talenten scouten voor een basketballacademie (maar niet namens de academie competitie laten spelen!) en zorgen voor twee goede opleidingsploegen die uitkomen in goede competities. Maar of Donar ooit genoeg geld heeft om te zorgen dat al die clubs in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kinderen goed kunnen opleiden? (Te beginnen het opleiden van goede trainers en coaches!) Nee. Dus ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten