Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 12 juni 2017

Van 4 weer naar 5?

Overleg van de FEB om het aantal buitenlandse spelers uit te breiden van 4 naar 5. Het is een wens van met name Aris (Leeuwarden).

Maar ... is Aris wel een van de ploegen die daar het meest van profiteert? Gezien het feit dat de club uit Leeuwarden de afgelopen jaren steeds het maximum aantal buitenlanders contracteerde in tegenstelling tot clubs als BS Weert en Apollo (Amsterdam) zou je denken van wel. Ook als je kijkt naar de salariskosten (een Amerikaan is goedkoper dan een goede Nederlander) zou jij geneigd zijn om dat te denken.

Goede Nederlander ... dáár zit 't 'm nou in. De Amerikanen die hier komen zijn lang niet allemaal beter dan de betere Nederlanders. Sterker nog: in de meeste gevallen weten zij zich niet te positief te onderscheiden noch een ploeg op sleeptouw te nemen.

En, in de DBL spelen niet de beste Nederlanders. Die spelen in Frankrijk, Griekenland, Macedonië en Duitsland. En ... de Verenigde Staten.

Goede buitenlanders zijn prijzig. Het geld daarvoor is aanwezig bij de meer kapitaalkrachtige clubs/organisaties: Donar (Groningen), de Besloten Vennootschap Den Bosch, Rotterdam basketball college en wellicht Landstede basketball (kan ook zijn dat die niet zo veel geld uitgeven aan buitenlanders maar ieder jaar goed scouten). B.S. Leiden contracteert al jaren matige buitenlandse spelers.

Ik denk dus eerder dat met name Donar profiteert van een verruiming van het aantal buitenlandse spelers. Terwijl ik eigenlijk hoop dat Donar vaker kiest voor Nederlandse toppers (spelers als Charlon Kloof, Shane Hammink, Roeland Schaftenaar, Nicolas de Jong) en de selectie dan waar nodig aanvult met goede buitenlanders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten