Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 27 mei 2015

Drive for 5

Morgen, donderdag 28 mei 2015, de 5e wedstrijd van de finale tussen Shoeters Den Bosch (1) en Donar Groningen (3). De cijfers tussen haakjes betreft de klassering na de reguliere competitie. De Boschenaren plaatsten zich als nummer 1 voor de play-offs, de Groningers als nummer 3.


De stand in wedstrijden is op dit moment 3 - 1 (in het voordeel dus van de Bosche ploeg). Wedstrijd 5 wordt gespeeld in Den Bosch. Bij winst voor Shoeters zijn zij kampioen, bij winst voor Donar komt de stand op 3 - 2 en wordt de serie zaterdagmiddag voortgezet in Groningen (in theater MartiniPlaza).


Een eventuele 7e wedstrijd is zondag 31 mei 's middags om 15:00 uur in de Maaspoort (Den Bosch).


Gisteren, dinsdag 26 mei, viel er van de zijde van Donar voor het eerst deze finaleserie een beetje bezieling te zien van het vereiste niveau. Daarvoor toonden Clark & Mladenovic wel fanatisme maar kwam Mladenovic nauwelijks in actie. In de voorgaande wedstrijden zagen we dat te veel spelers zich min of meer verstopten waardoor Sean Cunningham, begrijpelijkerwijs, zich genoodzaakt voelde om het in zijn eentje te proberen tegen 5 spelers van Shoeters. Dat lukte niet. Sterker nog: hij forceerde zo vaak dat hij grossierde in turnovers.


Gisteren hoefde Cunningham niet te forceren (speelde een prima wedstrijd), Clark toonde veel vechtlust (in positieve zin), Mladenovic had goede invalbeurten al leek coach Ivica Skelin daar anders over te denken.


Hopelijk hebben de spelers van Donar morgen de drive om er een 6e wedstrijd uit te slepen. Een 6e wedstrijd die dan hopelijk de stand in de serie op 3 - 3 brengt zodat de strijd weer helemaal open is. Al is het in Den Bosch moeilijk winnen voor Donar. (Dat geldt overigens omgekeerd ook. De overwinning die Den Bosch in deze finale boekte in Groningen was de eerste in de play-offs sinds 33 jaar geleden.)


Ik ga per auto, samen met 3 vrienden, naar Den Bosch. Wij zijn de actiegroep (exclusief onze geldschieter maar plus een extra vriend/familielid) achter het Superman-spandoek ter ere van Bill Clark.


Reggie Johnson, de center van Den Bosch, liet na de wedstrijd weten dat hij naar de dvd zou gaan kijken om te zien hoe Donar hem in wedstrijd 4 heeft verdedigd en waar mogelijkheden lagen die hij tijdens de wedstrijd niet "zag". Volgens hem speelde Donar met een double team defense op hem. Volgens mij begon de verdediging 1 op 1 maar kwam er helpside op het moment dat Johnson naar de baseline draaide.


Ik heb de afgelopen dagen wat beelden gezien van het verdedigen van een dominante center: Bill Russell vs Wilt Chamberlain; Willis Reed vs Wilt Chamberlain & Dennis Rodman vs Shaquille O 'Neal. (Laatst genoemde speler in ieder duel is de zogenaamde dominante center.) Russell, Reed en Rodman waren allen in staat om hun tegenstander uit te schakelen.


Los van de tattoos zeg ik: zet Clark dan op Johnson. Ja, ik weet dat Clark massa tekort komt. Dat bleek al in de 1 on 1 tegen Mohamed Kherrazi. Maar ... wellicht is Clark qua spelintelligentie (a la Rodman) in staat om Reggie J. in toom te houden. Op de andere posities zou Donar dan wellicht echt voordeel kunnen hebben.


Kijkend naar de line-up van Shoeters:
point-guard = Brandyn Curry <<<----- Stefan Mladenovic / Maarten Bouwknecht
shooting-guard = Chris Denson / Arvin Slagter <<<----- Sean Cunningham / Maarten Bouwknecht / Mark Ridderhof
small-forward = Kees jr. Akerboom <<<----- Mark Sanchez / Lance Jeter / Bas Veenstra
power-forward = Stefan Wessels / Ralf de Pagter <<<----- Bill Clark / Ross Bekkering / Craig Osaikhwuwuomwan / Bas Veenstra
center = Ralf de Pagter / Reggie Johnson / Marcel Aarts <<<----- Thomas Koenis (De Pagter) / Mark Sanchez (De Pagter) / Bill Clark (Johnson) / Craig Osaikhwuwuomwan (Aarts) / Bas Veenstra (Aarts)


Hoewel je je aantal teamfouten wilt beperken (na 4 fouten is iedere volgende fout "goed" voor 2 vrije worpen) zou je, door te wisselen, nog kunnen kiezen voor het "hakken". Of in ieder geval keihard verdedigen. In mijn ogen verdedigen we nog te soft, geven we veel te veel ruimte aan de tegenstanders. Ze krijgen te veel open schoten. Deels verdienen de Shoeters dat met een goede balcirculatie, maar deels ook doordat we te vaak op 'een arm afstand' staan te "verdedigen". Ik vind echt dat dit anders moet. Dat we zo'n beetje als teken op de huid van de aanvallers moeten kruipen.


We willen toch die 5e prijs in twee seizoenen tijd winnen!?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten