Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 19 mei 2015

(voorbeschouwing) De finale: Shoeters vs Donar

Zondagavond, 17 mei, viel dan (na 1 verlenging (die nooit gespeeld had mogen worden!)) de beslissing. Shoeters Den Bosch, na de reguliere competitie als nummer 1 geëindigd, plaatste zich na 7 wedstrijden in de halve finale voor de finale.

In de finale ontmoeten Den Bosch en Groningen elkaar. En dat is niet voor het eerst. Meest recent: vorig seizoen. Toen won Groningen na 7 wedstrijden met 4 - 3. De Groningers, die toen de nummer 1 waren van het reguliere seizoen, hadden in die finaleserie het thuisvoordeel.

Vorig seizoen beschikte Shoeters over meer ervaren Amerikanen dan dit seizoen het geval is, en dat zou wel eens beslissend kunnen zijn. De Amerikanen die Den Bosch heeft zijn overigens niet slecht. Zeker Curry is een goede speler.

Mijn tip aan coach Ivica Skelin: gebruik Sean Cunningham en Stefan Mladenovic om Curry te neutraliseren. Geef Mladenovic daarbij meer speelminuten dan tot nu toe het geval is geweest.

Lance Jeter en Maarten Bouwknecht moeten de opbouw van het spel verzorgen. Daarbij kunnen ze steun krijgen van Billy Clark. En als het om de aanval (schot) gaat zou wellicht Mark Ridderhof nog iets kunnen bijdragen?

Tussen 2011 en 2014 speelde Donar geen finale om het landskampioenschap. Wél werd in 2011 nog de nationale beker gewonnen. In 2014 speelde én won Donar twee finales: de nationale beker én het landskampioenschap.

Dit seizoen pakte de ploeg reeds 2 prijzen: supercup (winst tegen Leiden, overigens met voor een groot deel een andere ploeg dan die er nu staat) en nationale beker (winst tegen Den Bosch, wel met de huidige ploeg alleen Bekkering was toen geblesseerd).

Skelin pakte in zijn eerste halve seizoen geen prijs. Maar hij had toen simpelweg te weinig tijd om te bouwen aan een team, en de selectie bestond toen uit spelers die hij niet gekozen had. Er mochten spelers blijven, maar er werden ook spelers vervangen. (Die overigens niet allemaal bleven na het kampioenschap van vorig seizoen.) 4 prijzen op rij werden er de afgelopen 2 seizoenen gewonnen: nationale beker, landskampioenschap, supercup en nationale beker. En, daar wordt mogelijk (hopelijk!) het landskampioenschap 2014/2015 de komende weken aan toegevoegd.

In game 1 (dinsdag 19 mei) zal Donar waarschijnlijk heel energiek spelen. Shoeters heeft minder kunnen rusten in de aanloop naar deze wedstrijd. Het is wél zaak om dat te doseren en geen balverlies te lijden.

Verder zal Donar in deze finaleserie veel beter moeten rebounden dan ze in de halve finaleserie tegen Leiden deed. We hebben in de bekerfinale kunnen zien hoe makkelijk Reggie Johnson aanvallende rebounds pakt en daar uit scoort.

Wat al vaker gezegd is: tactiek e.d. zegt in de play-offs, en zeker in de finale, niet zo veel. Het gaat om willen winnen. Ondanks de uitspraken van coach Skelin dat het seizoen al geslaagd is, denk ik dat het TEAM vol voor de winst gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten