Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 24 mei 2015

Sweep or no sweep, that 's the question

Wordt het dinsdag (26 mei) 4 - 0 of 3 - 1? Boekt Donar, wellicht slechts voor de eer, nog een overwinning (in dit geval in een thuiswedstrijd) of maakt Shoeters de suprematie (tot nu toe in deze serie) nog meer waar door de Groningers opnieuw te verslaan in eigen hal?


Als Donar niet in staat is om vastberadenheid te tonen dan winnen we alleen omdat Shoeters ons de winst cadeau doet, met als reden: ze willen nog een keer een thuiswedstrijd spelen met het oog op de recette. In dat geval wordt er op donderdag 28 mei nog een wedstrijd gespeeld in Den Bosch.


Zo lang Donar niet de "over mijn lijk!" mentaliteit aan de dag legt die in de play-offs nodig is, maken we geen schijn van kans. Dat is toch wel gebleken in de drie wedstrijden die tot nu toe gespeeld werden.


Hoe kan het dat we zo slecht spelen? Ik heb het al eerder aangegeven: op dit moment is de ploeg geen team. Spelers lijken elkaar niet meer zo te vertrouwen, spelers zien dat de natuurlijke hierarchie haar werk niet meer doet. De status die een speler krijgt van de coach is bepalend, en dat werkt op dit moment averechts.


Ondanks een kortere serie in de halve finale (die misschien wel net zo intens was als de halve finale Shoeters vs Landstede basketball) zullen de spelers, met name Lance Jeter (de mvp van het reguliere seizoen), vermoeid zijn maar ... er wordt geen gebruik gemaakt van reserves (Mladenovic, Veenstra, Ridderhof). Waarom? Mladenovic heeft jaren ervaring in de play-offs, Ridderhof speelde vorig seizoen onverschrokken tegen Donar en Veenstra is een goede, jonge speler die met enkele minuten speeltijd wel anderen wat extra rust kan laten nemen.


Als jonge speler goed zijn (potentie hebben) kan overigens in de play-offs niet toereikend blijken. Zo blijkt Maarten Bouwknecht tekort te komen. Geen verwijt, wel een constatering. Voor het team zou het goed zijn om hem invalbeurten te laten maken om starters (ervaren spelers) te laten rusten.


Jeter is zoals gezegd de mvp van het reguliere seizoen. In de halve finale presteerde hij overwegend goed, gaf hij belangrijke goede passes aan teamgenoten. Maar in de finale blijkt dat hij mede-spelers niet of nauwelijks beter laat spelen. Dit in tegenstelling tot Arvin Slagter (Shoeters, vorig seizoen Donar). Een serie van zo'n 10 wedstrijden in een maand tijd lijkt te belastend te zijn voor de point-guard. Dat is een groot probleem. Als je point-guard niet weet te presteren, dan krijg je onvoldoende lijn in je spel. En dat is nu pijnlijk duidelijk geworden.


Als we de serie nog willen kantelen, te beginnen door a.s. dinsdag een thuiswedstrijd te winnen, dan hebben we de volgende starting-five nodig: Stefan Mladenovic, Sean Cunningham, Bill Clark, Mark Sanchez en Thomas Koenis.


Naast Maarten Bouwknecht zullen Mark Ridderhof en Bas Veenstra zo'n 15 minuten per persoon moeten maken. Craig Osaikwuwuomwan zal zo'n 10 minuten moeten meedraaien. De inbreng van Jeter en Bekkering ook zo'n 10 minuten per speler. Anders gaan we het, vrees ik, niet redden.


Curry wordt onvoldoende verdedigd (daar hebben we dan afwisselend Mladenovic en Cunningham voor nodig). Slagter kan zijn dingen doen met te veel gemak (zet hier om de beurt Cunningham en Clark op). Akerboom krijgt te veel vrijheid (gebruik Sanchez en Veenstra). Laat Koenis 1 op 1 verdedigen tegen Reggie Johnson. Er mag help komen van Clark (die zich in eerste instantie richt op De Pagter). Ralf de Pagter is de speler die je nog de meeste ruimte kunt geven (tenminste op de perimeter). Denson neemt als invaller vaak de positie over van Slagter (hiervoor Mladenovic, Cunningham en Clark gebruiken).


Waarom oh waarom is het niet gelukt om in game 1 te doen wat we moesten doen. Hoe kan het dat we daar niet 40 minuten hebben staan beuken op de tegenstanders maar liepen we veelal als zombies over het veld. Invallers deden het goed maar konden het tij niet keren omdat mede-spelers tekort schoten en de achterstand al gigantisch was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten