Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

woensdag 6 mei 2015

Jackson - Cartwright of Williams?

In mijn vorige verhalen heb ik het gehad over Leon Williams. De guard van Landstede basketball is, wat zijn naam wellicht niet doet vermoeden, een Nederlander (geboren in Amersfoort).


Hij is in mijn ogen een optie als versterking voor het nieuwe seizoen. Wanneer de 4 huidige buitenlandse spelers allen hun contract verlengen, dan is Donar aangewezen op Nederlandse spelers. Williams, international van het Nederlands team, is zoals gezegd een Nederlander.


Als er wél ruimte is voor een buitenlander (USA) en er is behoefte aan een extra guard dan is in mijn ogen Miles Jackson - Cartwright (afgelopen seizoen Aris Leeuwarden) kandidaat als versterking.


"Voordeel" van Jackson - Cartwright, die graag in Nederland wil blijven, is dat hij dit seizoen actief was voor Aris Leeuwarden. Met alle respect maar Aris is geen topclub. Heeft, zo is mijn indruk, ook niet de ambitie om structureel tot de top te behoren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Landstede basketball.


Aris eindigde dit seizoen in de reguliere competitie als 6e. Zwolle als 4e. Het zal dus moeilijker worden om een topper van een ploeg uit de top 4 over te nemen dan een topper van een ploeg uit de tob 4.


Wanneer je kijkt naar het belang van een competitie die sterk is in de breedte, is het ook niet wenselijk om zo vaak de betere spelers van je concurrenten weg te kapen dat zij zodanig verzwakt raken dat de top nóg smaller wordt dan deze nu al is.


Vanuit dat perspectief is het ook niet goed voor het Nederlandse basketball als Donar er in zou slagen (en zou besluiten) om Worthy de Jong bij Leiden weg te halen. Een Donar-fan riep dinsdag 5 mei "Bestuur, kopen die speler!".


Een te grote groep ex-Leidenaren lijkt mij sowieso niet goed. Als je op zoek bent naar Nederlanders, kies dan zo veel mogelijk voor spelers die in Groningen zijn opgeleid! Rechtstreeks vanuit de jeugdopleiding of via een omweg (zoals Stefan Mladenovic).


Het hedendaagse basketball draait veel minder om 'inside-spel' dan vroeger maar té veel guards in je selectie is ook niet goed. Met de gewenste spelers Jeter (USA), Cunningham, Mladenovic, Lietmeijer en Bouwknecht beschikt de ploeg over 5 guards.


Dit aangevuld met Wright (USA), Dourisseau (NL?), Clark (USA) en Veenstra (alle vier forwards) plus Bekkering (power-forward/center), Koenis (center) en Quincy Treffers (NL, power-forward/center) een dozijn spelers. Ik zou kiezen voor deze balans, en niet voor een extra guard (als Jackson - Cartwright) los van diens kwaliteit.


In de halve finale-serie Leiden vs Donar zie je namelijk af en toe een mismatch. Dit als Mohamed Kherrazi (Leiden) en Bill Clark (Donar) 1 tegen 1 spelen. Met Dourisseau (als hij terugkeert) heb je al een forward met iets meer 'body'. Wanneer Leiden dan speelt met Kherrazi op de 3 en je zet daar JD neer, dan heb je wel spelers nodig voor de 4 & 5 én nog een speler (Treffers?) die kan invallen als 4 of 5. 


Conclusie: laat Williams maar bij Landstede blijven, Jackson - Cartwright mag zijn geluk beproeven bij Landstede en De Jong mag in Leiden blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten